Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sud je poručio kako o predloženom referendumskom pitanju nije dopušteno raspisivanje referenduma.


Referenduma o monetizaciji neće biti.

Vezani članci Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda, i Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Predsjednik Ustavnog suda: "Ustav je jasan, ako nema 10 posto birača, nema ni referenduma" Miroslav Šeparović (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Šeparović: "Na potezu je Sabor, koji treba utvrditi ima li uvjeta za tražene referendume"

Naime, Ustavni sud utvrdio je da referendumsko pitanje 'Jeste li za to da se na referendumu donese sljedeći zakon: 'Zakon o dopuni i izmjenama zakona o cestama'' nije u skladu s Ustavom. Sud je poručio kako o predloženom referendumskom pitanju nije dopušteno raspisivanje referenduma.

Grabar-Kitarović: Ozbiljna Vlada ne odustaje od monetizacije zbog izbora

'U slučaju da Vlada Republike Hrvatske pokrene novi postupak za sklapanje istog ili bitno sličnog pravnog posla od kojeg je odustala Odlukom o prestanku važenja Odluke o davanju suglasnosti na prijedlog modela monetizacije javnog duga vezanog uz društva Hrvatske autoceste d.o.o. i Autocesta Rijeka - Zagreb d.d. kroz dodjelu koncesije za upravljanje i održavanje autocesta obvezna je uvažiti stajališta Ustavnog suda sadržana u točkama 64., 64.1. i 64.2. obrazloženja ove odluke', stoji u odluci suda koju u cijelosti možete pročitati OVDJE. 

Ništa od monetizacije: Autoceste građanima i mirovinskim fondovima

Podsjetimo, premijer Zoran Milanović je prošli mjesec obznanio kako je Vlada odustala od projekta koji se tri godine spominjao kao slamka spasa. Vlada je odustala od davanja autocesta u koncesiju stranim tvrtkama i odlučila ih ponuditi domaćim mirovinskim fondovima i građanima.

Inicijativa 'Ne damo naše autoceste', pozdravila je taj potez Vlade, no poručili su da od referenduma protiv davanja autocesta u koncesiju neće odustati jer žele da se to zabrani zakonom o cestama.

Za raspisivanje referenduma prikupljeno je preko 460 tisuća ispravnih potpisa.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook