Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pohod na Markov trg

Policija zaustavila mljekare, premijer ih nije primio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mljekari prosvjednici odustali su od prosvjeda kod Kamenitih vrata i čekanja da im se premijer Milanović obrati. Vraćaju se u prosvjedni stožer.

Stotinjak seljaka prosvjednika su policijske blokade zaustavile kod Kamenitih vrata. Čekaju odgovor iz ureda premijera Milanovića.

'Mi predstavljamo 45 milijuna litara mlijeka u ovoj zemlji', poručio je jedan od vođa prosvjeda, Mladen Šolčić. 'Ako se nama mogu postavljati uvjeti, onda ćemo i mi postavljati uvjete pa tražimo za mlijeko 3,5 kuna!', ističe Šolčić. Dodaje kako to nije realno očekivati, ali i da nije realna trenutna ponuda od 2,43 kune za litru mlijeka.

Šolčić smatra da zahtjevi mljekara nisu nerealni, a oni su zapravo da sve ostane na 2,77 kuna po litri mlijeka. 'Nismo ovdje da radimo nerede, već smo došli razgovarati s premijerom Milanovićem', poručio je Šolčić.

Proizvođači mlijeka, u organizaciji HSUPM-a prosvjeduju već jedanaesti dan, nezadovoljni otkupnom cijenom koju je krajem siječnja od 2,30 kuna po kilogramu mlijeka koju je krajem siječnja svojim kooperantima najavio Dukat.

Uz napomenu da prosvjednici predstavljaju 80 posto proizvođača mlijeka, Pavičević ističe kako je njihov zahtjev cijena od 3,30 kuna, uz poticaj od 50 lipa po litri. Sve ispod cijene koju tražimo je čisti gubitak za mljekare, kaže Pavičević.

Najavio je da će otvoriti pregovore s Dukatom, a ako Dukat ne pristane na tu cijenu, kaže da će nezadovoljni proizvođači u ponedjeljak prestati Dukatu isporučivati mlijeko.

Bez incidenata

Iz Policijske uprave zagrebačke doznajemo kako su prosvjednici zaustavljeni kod kamenitih vrata te da zasad nije bilo izgreda, ili remećenja javnog reda i mira.

Iz PUZ-a su nam rekli kako ima oko stotinjak prosvjednika te dovoljan broj policajaca.

Prosvjednici su skandirali pred barikadama 'Premijeru, primi mljekare!'. Dakle, nezadovoljni mljekari traže da ih primi sam predsjednik Vlade u Banskim dvorima.

Čelnici Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) najavili su da od ponedjeljka prestaju isporučivati mlijeko prerađivačima, da ne odustaju od prosvjeda do ispunjenja svojih zahtjeva, a sinoć potpisani Sporazum o utvrđivanju modela otkupne cijene mlijeka drže spornim.

Nastavljamo prosvjede do ispunjenja naših zahtjeva, kazali su čelnici Saveza na konferenciji za novinare napominjući kako ne mogu kontrolirati situaciju na terenu i ne mogu reći hoće li doći do eskalacije prosvjeda. Ako se dogode spontane blokade, to je zato jer ne možemo kontrolirati situaciju na terenu, upozorili su.

>> Ministar Jakovina: Oni se vjerojatno neće složiti bez obzira koji model se ponudi

Po njihovim tvrdnjama, sinoćnji sporazum potpisali su ljudi koji nisu članovi Savjeta za mlijeko. Prema poslovniku oni mogu sudjelovati na sjednici Savjeta, ali nemaju pravo glasa. Sporazum je potpisala manjina koja želi nametnuti pravila za većinu, rekao je predsjednik pregovaračkog tima Stožera za obranu cijene mlijeka HSUPM-a Darko Pavičević.

Predstavnici HSUPM tvrde da predstavljaju proizvođače koji godišnje proizvode 450 milijuna litara mlijeka. Napominju kako prema poslovniku o radu Savjeta za mlijeko, na njemu mogu sudjelovati stotine ljudi, ali pravo glasa imaju samo oni koji su članovi Savjeta.

A članovi, tvrde u Savezu, nisu ni Zdenko Močnik iz Udruge proizvođača mlijeka KIM, niti Elvira Sterle iz Udruge Mliko, niti Ivica Miketek iz Udruge proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije, koji su potpisali sporazum. Sporazum je, kažu, sporan i zbog članka 9. po kojem se za one koji nisu potpisali sporazum otkupna cijena mlijeka obračunava prema važećem cjeniku mljekara.

Zbog svega toga od ponedjeljka se prekida isporuka mlijeka, najavili su čelnici HSUPM. I dalje zahtjevaju potpisivanje tripartitnog sporazuma (između proizvođača, prerađivača mlijeka i Ministarstva poljoprivrede) a traže da u tom razdoblju dogovora i pregovora treba vrijediti otkupna cijena mlijeka iz promemorije iz 2009.

Ukoliko ste snimili prosvjednike, vaše snimke pošaljite nam na moj.report@novatv.hr ili na našu Facebook stranicu, a mi ćemo najbolje objaviti. (B.V./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene