Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mišljenje vlasti

Ministar Jakovina: Oni se vjerojatno neće složiti bez obzira koji model se ponudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mljekari prosvjednici od ponedjeljka, kažu, prestaju isporučivati mlijeko mljekarama u Hrvatskoj.

Napravili smo maksimalno što smo mogli, stavili smo i jednu i drugu stranu za stol da se korektno i na kvalitetan način dogovore, izjavio je danas ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Pročitajte i ovo Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati Prosvjed njemačkih seljaka u Berlinu - 5 Veliki prosvjed VIDEO Tisuće traktora stigle u Berlin, sprema se kaos: Zatvoren centar grada

'Traktori i radikalizacija nije ni trebala, ali model koji je do sada važio, dakle promemorija koja je obuhvaćala 27 zemalja EU, nije bila održiva. Našli smo model da uzmemo pet zemalja EU - Njemačku, Francusku, Mađarsku, Sloveniju i Rumunjsku, radi se tromjesečni prosjek njihove cijene i srednji tečaj HNB-a i dolazimo do cijene po kojoj se isplaćuje za taj mjesec', rekao je Jakovina komentirajući sporazum o utvrđivanju modela izračuna otkupne cijene mlijeka po kojem će cijena biti 2,43 kune po kilogramu, a koji je sinoć potpisao dio udruga proizvođača mlijeka.

>> Policija objavila snimke uhićenja mljekara! Nosili ih na rukama!

Taj model i taj sporazum vrijedi sljedeća tri mjeseca, pojasnio je, dodavši kako će stručni savijet, predstavnici udruga mljekara, predstavnici mljekarske industrije pratiti kretanje cijene i nakon toga će vidjeti je li potrebno korigirati taj model ili postaviti nekakav drugi.

'Smatramo da je prvotni prijedlog da mljekari isključivo na tržišnoj bazi pregovaraju pojedinačno sa svojim kooperantima neravnopravan odnos i da bi tu primarni proizvođači mlijeka bili u lošijoj situaciji. Ovako je taj dogovor i taj sporazum nešto što je kompromis', ocijenio je Jakovina. 'S obzirom da je stručni savijet radio stalno i da smo bili blizu rješenja, ovih prosvjeda uopće nije trebalo biti', rekao je ministar poljoprivrede novinarima u Hrvatskom saboru.

Upitan boji li se da će prosvjedi ići i dalje sa skupinom onih koji su sudjelovali na pregovorima i koji vjerojatno neće biti zadovoljni dogovorom, Jakovina je uzvratio da je to njihova odgovornost. 'Oni koji žele radikalizaciju scene, koji žele cestu, ulicu, pritisak, interventne mjere države, oni se vjerojatno neće složiti bez obzira koji model se ponudi', zaključio je ministar Jakovina. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene