Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatsko zdravstvo grca u dugovima, a novca za krpanje svih rupa - nema. No, ministar Milan Kujundžić poručuje kako se novca za stimuliranje zdravstvenog kadra mora iznaći. Naime, svakog dana sve više liječnika i medicinskih sestara odlazi raditi u inozemstvo. Reporterka Nove TV Ana Pejičić Dejanović razgovarala je s liječnicom koja otvoreno govori o razlozima odlaska u inozemstvo.


U 52. godini dr. med. Sanja Klaić Grotić odlučila je donijeti do sada, kako kaže, najtežu odluku u svom životu.

Vezani članci Klinička bolnica Dubrava - 1 Stručnjaci o zdravstvenom sustavu: "Sustav je relativno dobro prebrodio COVID krizu, ali potrebne su jasne reforme" Zdravstveni sustav puca po šavovima (Foto: Dnevnik.hr) Zdravstveni sustav puca po šavovima, a sad stiže i nova glavobolja za ministra

'Ja ne mogu više svakodnevno kvalitetno odrađivati 80 pacijenata. Taj rad ugrožava i moju profesiju i moje zdravlje. Odlučila sam otići u Bavarsku', kaže liječnica.

U Bavarskoj je, kažu, očekuju puno bolji uvjeti rada.

'Gdje kolege maksimalno dnevno imaju 30 pacijenata, imaju administratora i medicinsku sestru. Uz sve to ja ću dobiti i pet puta veći novac'.

I njezina kolegica, nezadovoljna uvjetima rada u Hrvatskoj, planira svoju sreću potražiti u drugoj zemlji.

'Sin mi studira u Škotskoj i već pita kad ću doći. Samo čekam da kćeri završi školska godina i na putu sam ka van!', kaže obiteljska liječnica Davorka Došen Mrak.

Hrvatski zdravstveni sustav suočava se s velikim odlaskom liječnika i medicinskih sestara. Od resornog ministra traže hitne mjere kako bi daljnji odljev zaustavili.

'Plan bi bio da svi liječnici primarne budu koncesionari. Odnosno da sami odlučuju o svom radu', pojašnjava dr. Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije obiteljske medicine.

'Treba napraviti stimulacijske mjere da ljudi požele raditi u hrvatskim bolnicama, a ne da su prisiljeni na to nekim ugovorom koji ih tereti za neku suludu sumu koju s hrvatskom plaću ne mogu ni platiti', ističe Ivana Šmit iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

Resorni ministar Milan Kujundžić zalaže se za određene mjere.

'Omogućiti razvijanje karijere mladim liječnicima i stjecanje znanja, nagrađivanje prema izvršenosti posla i nagrađivanje u lokalnim sredinama gdje ljude treba stimulirati da ostanu raditi', najavljuje ministar.

No, kako to učiniti kad novca u zdravstvu itekako nedostaje? Trenutni dug premašuje 3 i pol milijarde kuna, od čega bolnice najviše generiraju dugove. Bivši ministar Dario Nakić rješenje vidi u reformi bolničkog sustava.

'Ono što smo u kratkim crtama predvidjeli je nekoliko razina i kategorija bolnica. U tim ustanovama se mora jasno definirati kojim se točno djelatnostima bave. U Hrvatskoj trenutno imamo 36 akutnih bolnica. Smanjili bi ih na 28', kaže Nakić.

Zdravstvena struka poručuje - koliko god bolni bili, rezovi su neizbježni. Jer jedino tako neće doći do potpune propasti zdravstvenog sustava.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr