Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opet padaju rekordi

Odličan početak sezone: U Pulu prvi put sletio Boeing 787 s Englezima

Produženi turistički vikend (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Produženi turistički vikend (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Produženi turistički vikend (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Produženi turistički vikend (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Produženi turistički vikend (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Produženi turistički vikend (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Produženi turistički vikend (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Produženi turistički vikend (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Produženi turistički vikend (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/4 >>
Hrvatsko gospodarstvo spašava turizam. Do kada tako - teško je predvidjeti, ali, čini se, dok ide, ide. Turizam čini petinu BDP-a, a rekordi padaju godinu za godinom. Pa je tako i za ove prvosvibanjske blagdane u Hrvatskoj više turista nego prošle godine.

Zrakoplov najnovije generacije Boeing 787 -900 s 329 Engleza sletio je po prvi puta u pulsku zračnu luku.

Pročitajte i ovo Plan Splita - 1 Apartmanizacija stare jezge Hoće li se Split ugledati na Dubrovnik? "Sve se može regulirati i bez zabrana" Letovi - 2 Problem za cjelogodišnji turizam Ima turista, ali nema letova: "Ako već nemamo infrastrukturu za vlakove, onda bismo morali imati avionske linije"

''Negdje krajem dana mislim da ćemo brojku zaokružit na oko 1500 putnika danas'', rekao je Svemir Radmilo, direktor zračne luke Pula.

Ove godine pulska će zračna luka direktno biti povezana sa 60 odredišta. Gotovo čitavom Europom. Uvela je i 12 novih linija.

''Prošle godine smo imali 37% rasta u odnosu na prethodnu godinu. Ovu godinu očekujemo 15% rasta mada je to jedna konzervativna prognoza. Očekujemo negdje iznad 700 tisuća putnika'', dodaje Radmilo.

Uz standardno turistima prepune Poreč i Rovinj, na prvo mjesto, s više od 55 tisuća noćenja smjestio se Dubrovnik. Brojni gosti odmor su potražili u sunčanom Splitu. Izleti, osvježenje, pjesma...

Uz hotelijere sve jače trljaju ruke i vlasnici kuća za odmor. Posebno je primamljiva unutrašnjost Istre gdje proporcionalno raste broj turista i broj novih kuća.

''Želimo iskoristiti to tržište koje nam je prisutno na kućnom pragu kako bi naše lokalne proizvode mogli što lakše i što bezbolnije prodati i ekonomski valorizirati'', pojašnjava Dalibor Macan, naćelnik općine Svetivinčenat.

Mala općina, općina je s najviše kuća za najam. Od 2230 stanovnika 275 registriralo je objekte za iznajmljivanje. Među njima je i obitelj Otočan. Za sad sa dvije kuće za odmor.

''Već su u funkciji osam godina, jedna osam, jedna šest i to nas je u biti potaklo da još nešto osmislimo za turiste'', kaže Silvija Otočan.

Pa su na 400 četvornih metara sagradili dvorac i goste vode u Srednji vijek. ''Ranč je i dvorac planiran većinom za obitelji'', rekao je Veseljko Otočan.

Ulaganja se nastavljaju obzirom da je potražnja veća od ponude. 125 tisuća noćenja u narednim će godinama biti mala brojka.

Na Lošinju više od 7000 turista

Na otoku Lošinju tijekom prvosvibanjskih praznika, od 27. travnja do 1. svibnja, boravi 7255 turista, koji su ostvarili 25.963 noćenja, što su rekordni rezultati, odnosno 16 posto više turista i 21 posto više noćenja nego u istom razdoblju lani, izvijestili su u utorak iz Turističke zajednice Grada Maloga Lošinja.

Najviše gostiju, više od tri tisuće, boravi u hotelima a u kampovima je oko 2100 turista. Najbrojniji su gosti iz Slovenije (61,3 posto), domaći gosti (11,2 posto), iz Italije (8,7 posto) i Austrije (6,3 posto).

Od siječnja do travnja ove godine Lošinj je posjetio 24.841 turist ili njih 17 posto više, koji su ostvarili 94.994 noćenja ili 11 posto više noćenja nego u istom razdoblju lani.

Iz Turističke zajednice Grada Maloga Lošinja ističu da se ususret ljetu nastavljaju brojna događanja na otoku - 12. Fešta lošinjske kuhinje, nerezinski 'Muaj', 8. međunarodni festival mjeha, Klape na pjacalu, Dan iseljenika, 6. festival aromaterapije „Apsyrtides“, Jazz festival, Festival lošinjskih balkona i festival "Lošinjskim jedrima oko svijeta." (Petra Fabian Kapov/Hina)

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene