Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odmjeren i odlučan

Odlazak veterana hrvatske politike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Boris Šprem u politici je bio godinama. Karijeru završio kao predsjednik Sabora, po Ustavu druga osoba u državi. Funkciju je preuzeo od Luke Bebića, osobe s kojom je i započeo svoju političku karijeru kao tajnik u Vijeću općina.

Boris Šprem u politici je prošao sve političke stepenice, kako stranačke tako i na nacionalnoj razini. Osim što je bio saborski zastupnik bio je i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine. Bilo je to nezgodno vrijeme kada se njegova stranka, SDP, odrekao Milana Bandića. Bio je i blizak s bivšim predsjednikom Stjepanom Mesićem, a bio je i predstojnik njegova ureda u prvom mandatu. Radio je i u Vladi, točnije Uredu za zakonodavstvo. Rođen je u Koprivničkim Bregima 14. travnja 1956, a diplomirao je pravo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pregled godine Oni su nas napustili u 2012... Slika nije dostupna 'Istaknuti političar i pravnik' Bandić predložio da jedna od ulica nosi ime po Borisu Špremu

>> 'Svakoj je svojoj dužnosti pristupio otvorena srca, s iskrenom željom da učini razliku'

Prvu bitku s teškom bolešću počeo je u prosincu 2010. godine. Tada su mu liječnici dijagnosticirali težak oblik zloćudne bolesti plazme stanica krvi, multiplog mijeloma. Sve ga je to zadesilo kao predsjednika Gradske skupštine. Manje je radio, ali posao nije želio ostaviti. Prošao je tešku kemoterapiju i vjerovao da je pobijedio bolest. Taj je dio svojega života nazivao prekretnicom koja ga je dijelom, priznao je, i promijenila.

Vratio se politici, govorio je da je jači nego ikada. Iznimno je aktivno sudjelovao u posljednjim parlamentarnim izborima. Nije se dao smesti. No svega 8 mjeseci nakon preuzimanja funkcije predsjednika Sabora bolest se vratila. Nije tajio i javnost je obavještavao o svom stanju. Kada mu hrvatski liječnici nisu mogli pomoći otišao je u Ameriku. No iznimno rijetka bolest u drugoj je borbi bila jača.

Iza njega ostala je supruga Jasenka i sin Damjan.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene