Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljednji ispraćaj

'Mnogima od nas Boris je grijao srce. Zato nam je danas srce puno žalosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lijes s posmrtnim ostacima pokojnog predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema uz tri počasna hica pokopan je na Mirogoju.

Pogrebna ceremonija je završena. Pripadnici Oružanih snaga RH predali su zastavu premijeru Milanoviću, koji ju je potom predao ožalošćenoj obitelji Borisa Šprema, nakon spuštanja lijesa s posmrtnim ostacima pokojnog predsjednika Hrvatskog sabora na u grobnicu na Mirogoju.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Ne može biti premijer ANKETA Slažete li se s odlukom Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću? Zlatko Komadina, župan O vrućoj situaciji Komadina: "Ne do Bog da im pada na pamet poništavati izbore. Na stolu je i da Milanović nije kandidat za premijera"

Misa zadušnica održat će se danas u 18 sati u Crkvi sv. Marka na Gornjem gradu u Zagrebu.

Na Mirogoju su se okupile tisuće građana i državnih i javnih dužnosnika kako bi ispratili prerano preminulog predsjednika Hrvatskog sabora.

Posljednju poruku Borisu špremu govorom su ispred lijesa izrekli hrvatski premijer Zoran Milanović te hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

'Tvoj život je bio lijep i na njega možemo svi biti ponosni', rekao je Milnović. 'Ovo nije poza, ovo je iskreno', dodao je.

'Ovo su trenuci u kojima trebamo biti zajedno, a vrijeme je grubo', poručio je premijer i rekao kako je to upravo od njega i naučio.

'Dragi Boris, dragi prijatelju, dragi druže, zbogom', rekao je na kraju Milanović.

'Mnogima je grijao srce'

'Mnogima od nas Boris je grijao srce. Zato nam je danas srce puno žalosti', poručio je predsjednik Ivo Josipović. 'Bio je uzoran građanin, političar i državnik', dodao je.

'Danas se opraštamo od osobe koja je u svojoj dugoj političkoj karijeri bila bez mrlja', naghlasio je Josipović.

'U ime RH i svoje osobno ime izražavam najdublju sućut obitelji, prijateljima i svim poznanicima Borisa Šprema', poručio je Josipović.

'Dragi Borise neka ti je vječna slava i hvala. Sjećat ćemo te se zauvijek', rekao je na kraju hrvatski predsjednik.

Boris Šprem pokopan je uz najviše vojne počasti. Od Šprema, uz obitelj, prijatelje i brojne građane, oprostili su se i predsjednik Vlade RH Zoran Milanović i predsjednik Republike Ivo Josipović. Uz lijes predsjednika Sabora stali su i počast mu odali brojni kolege zastupnici iz svih političkih opcija, kao i stranački kolege. Crkveni obred ispraćaja predsjednika Sabora vodio je mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački.

Vladinom odlukom današnji dan proglašen je Danom žalosti.

>> Sabor se oprostio od svog predsjednika: 'Igrao je uvijek po pravilima, a to je najteže'

Posmrtni ostaci Borisa Šprema dovezeni su jučer avionom iz SAD-a u Zagreb. U zračnoj luci su tijelo dočekali obitelj i državni vrh, a do pogrebnog vozila lijes s posmrtnim ostacima nosila su šest pripadnika saborske straže. Lijes s posmrtnim ostacima potom je prebačen u mrtvačnicu na Mirogoju.

Na jučerašnjoj svečanoj komemoraciji u Saboru za Borisa Šprema u 17 sati prisustvovali su članovi njegove obitelji, predsjednik Ivo Josipović, članovi Vlade predvođeni premijerom Zoranom Milanović, saborski zastupnici, diplomatski zbor, crkveni velikodostojnici te svi bivši dužnosnici iz protekla dva desetljeća.

'Optimizam koji ga je nosio na trenutke me oduševljavao, a na trenutke izluđivao. Boris je bio skroman čovjek u smislu rezistentnosti na luksuz. Nastupao je dječački naivno, a bio je odrješit i čvrst, s jasnim ciljem. Zato je bio uspješan. Igrao je po pravilima cijelo vrijeme, a to je najteže. Falit će mi, falit će nam svima jako, u stranci, osobno kao prijatelj, u običnim trenucima druženja... Užasno će faliti', rekao je premijer Zoran Milanović.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene