Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjedodžbu dobio u - ženskom rodu

NAKON TRI GODINE TRAŽENJA POSLA SELI U IRSKU 'Sve je spremno. Kad me nazovu mogu ići'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivan Marinić, jedina muška primalja u Hrvatskoj nakon završene škole nije mogao dobiti licencu za rad u muškom rodu. Nakon podosta muke i to je ispravljeno, no i unatoč tome posla za njega u bolnicama - nema. Svoj posao babice za nekoliko dana obavljat će u Irskoj.

Ivan Marinić školovao se za primalju. Posao u struci nije uspio pronaći. Za kruh već nekoliko godina zarađuje kao konobar.

Pročitajte i ovo Samija Ropar iz Hrvatske liječničke komore Za Dnevnik Nove TV Doktori masovno napuštaju Hrvatsku, liječnica iznijela frapantan podatak: "To je kao da odu svi iz bolnice Bjelovar" Slika nije dostupna Zastrašujuće brojke MASOVNO ISELJAVANJE HRVATA Stručnjaci upozoravaju: Ovakav trend srušit će i porezni i mirovinski sustav

'Tri sam godine bez posla. Zamolbe sam predavao u Zagrebu u bolnicama i u bolnici u Slavonskom Brodu. Nisam dobio ni jedan odgovor', kaže Ivan.

Upravo zbog toga, odlučio je napustiti Hrvatsku. Umjesto u našim rodilištima, svoje znanje i vještine primijenit će u irskim bolnicama. Sve je spremno, čeka se samo poziv.

'Poslao sam sve svoje papire koje sam preveo na engleski jezik i sad čekam registraciju u Irskoj komori. Kad me nazovu mogu ići', spreman je Ivan. 

Medicinski djelatnici gotovo svakodnevno napuštaju zemlju. Do sada je posao u stranim bolnicama pronašlo više od 300 liječnika. Broj sestara još je i veći, otišlo ih je više od 700.

Ivana je na odlazak potaknulo i to što dugo nakon škole nije imao licencu za rad u muškom rodu. Na njegovu primjeru i to je promijenjeno.

'Zakon o primaljstvu propisuje da izrazi koji se koriste u navedenom Zakonu i propisima koji se donose na temelju njega, a koji imaju rodno značenje, bez obzira jesu li korišteni u muškom ili ženskom rodu, obuhvaćaju na jednak način muški i ženski rod', navodi se u priopćenju iz Ministarstva zdravlja.

Iako babica, bez obzira na spol nedostaje u bolnicama, Ivan ne odustaje od odlaska. Jednom se kaže, možda i vrati.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene