Obavijesti Pretražite Navigacija
Sve na jednom mjestu

Što je odjava vozila? Pogledajte zašto se i u kojem roku mora odjaviti vozilo

Ilustracija
Ilustracija Foto: Zeljko Lukunic/Pixsell
Odjava vozila obavezna je za prodano, ukradeno i uništeno vozilo. Vlasnik je dužan odjaviti i vozilo koje više ne namjerava koristiti.

Vlasnik prodanog, ukradenog ili uništenog vozila mora odjaviti vozilo. Istu obavezu ima i vlasnik vozila koji isto više ne namjerava koristiti.

Vozilo se može odjaviti u bilo kojoj stanici za tehnički pregled vozila. Vlasnik odjavu vozila obavlja osobno ili preko opunomoćenika.

Za odjavu je potrebno donijeti:

  • prometnu dozvolu
  • registarske pločice
  • osobnu iskaznicu vlasnika vozila ili opunomoćenika
  • za vozila vrste M1, N1 i L5 Potvrdu o obrađivanju otpadnog vozila po posebnom propisu ili Izjavu o mjestu čuvanja vozila osim u slučaju odjave oldtimera

Knjižicu vozila, za ona koja su registrirana prije 2013. godine, kod odjave mora priložiti samo novi vlasnik u slučaju kad odjavljuje vozilo koje nije prethodno registrirao na sebe. Time dokazuje vlasništvo na vozilu.

Odjava vozila - rokovi

Iznimno, za vrijeme trajanja epidemije, a najduže 30 dana od proglašenja njenog završetka, građani nisu obavezni odjaviti vozila u zakonski propisanom roku od 15 dana te neće biti kažnjeni, no nakon isteka važenja prometne dozvole ne smiju sudjelovati u prometu.

Inače, ako prometna dozvola nije produljena, u roku od 15 dana od isteka njezine valjanosti, vlasnik je dužan odjaviti vozilo.

U slučaju da je vozilo uništeno, otpisano ili ukradeno rok za odjavu je 30 dana.

Ako je važenje prometne dozvole isteklo prije više od jedne godine, MUP će odjaviti vozilo bez prometne dozvole i registarskih pločica.

Novi vlasnik je dužan u roku od 15 dana od stjecanja vozila registrirati ga na svoje ime ili ga odjaviti, ako već nije odjavljeno.

Ako to ne učini, stanica za tehnički pregled vozila će na zahtjev osobe na koju je vozilo registrirano rješenjem ukinuti registraciju vozila.

Zahtjev za ukidanje registracije

Zahtjev za ukidanje registracije vozila se u pisanom obliku podnosi stanici za tehnički pregled vozila. Uz zahtjev je potrebno priložiti dokaze iz kojih je vidljiva promjena vlasništva na vozilu.

Donošenjem rješenja o ukidanju registracije, navedeno vozilo ostaje bez valjane registracije te ne bi smjelo sudjelovati u prometu na cesti.

Odjavom vozila vlasnici će izbjeći prekršajnu kaznu od 700 kuna i neugodnosti kod promjene vlasnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene