Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne razumije zašto se nastavlja s tužbama

Odgovor iz Slovenije: Hrvatska bi morala biti fleksibilnija oko Ljubljanske banke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u Bruxellesu da bi se problem Ljubljanske banke brzo riješio da je hrvatska Vlada fleksibilnija i da ne razumije zašto se u Hrvatskoj nastavlja s tužbama protiv te banke.

'Taj bismo problem vrlo brzo riješili kada bi nova hrvatska Vlada bila fleksibilnija. Ne razumijem zašto se nastavlja s tim tužbama, koje se odbacuju. Kada bi (hrvatsko) ministarstvo financija povuklo te punomoći, mi bismo sutra počeli s ratifikacijom', rekao je Erjavec na konferenciji za novinare nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova EU-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odluku će donijeti vlade O dogovoru Pusić-Erjavec Sabor neće raspravljati? Slika nije dostupna O dogovoru Pusić-Erjavec Janša: Hrvatska u EU naš je interes; Milanović: Ova priča nas je skupo koštala!

Slovenska strana traži od Hrvatske da povuče punomoć iz 1995. i 2001. godine s kojom Zagrebačka banka i Privredna banka Zagreb nastavljaju tužbe pred hrvatskim sudovima protiv Ljubljanske banke u vezi s neisplaćenim depozitima štediša u Ljubljanskoj banci koji su već bili preneseni u javni dug. Iako su do sada hrvatski sudovi odbijali takve tužbe, Slovenija se pribojava da bi neki od sudskih procesa moga završiti presudom protiv Ljubljanske banke, a u situaciji kada je Hrvatska članica te presude imaju izvršnu snagu u Europskoj uniji.

>> Slovenski ministar: Ljubljanska banka preduvjet za ratifikaciju!

Erjavec je ponovio svoju ocjenu da nova hrvatska Vlada ne poštuje obveze koje je preuzela prijašnja vlada u okviru pregovora u poglavlju 4 - Sloboda kretanja kapitala. Slovenci tvrde da se Hrvatska obvezala da se pitanje Ljubljanske banke riješava u okviru sukcesije.

Na upit gdje je zapisano to iz čega se može zaključiti preuzimanje obveze, ministar Erjavec je odgovorio mu je 'teško odgovoriti na to pitanje jer nije bio nazočan'.

'U tim pregovorima (o poglavlju 4) sudjelovao je bivši premijer Borut Pahor i on i danas izjavljuje da je dogovoreno da se pitanje Ljubljanske banke riješava u okviru sukcesije, a to proizlazi iz pisma tadašnjeg ministra financija Ivana Šukera. Problem je što nova hrvatska Vlada drukčije interpretira tadašnje događaje', rekao je Erjavec.

Na pitanje pribojava li se da bi druge zemlje članice mogle negativno gledati na ovakvo slovensko ponašanje, Erjavac je rekao da 'i druge članice očekuje da Hrvatska ispunjava obveze koje je preuzela'.

Ministar Erjavec i hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Vesna Pusić u utorak su na margini toga sastanka kratko razgovarali.

Upitan je li ministrica Pusić nešto rekla o punomoći, Erjavec je rekao da je ona ponovila stajalište o potrebi razdvajanja problema Ljubljanske banke i postupaka pred sudovima od ratifikacije pristupnog ugovora te da o punomoći ništa nije rečeno. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene