Na upit Dnevnika Nove TV, iz MORH-a su odgovorili kako je tijekom 2021. godine Vojnostegovni sud "zbog utvrđenog počinjenja stegovnih prijestupa zlouporabe droga izrekao 47 stegovnih kazni prestanka djelatne službe".


Nakon upita reporterke Dnevnika Nove TV Ivane Pezo Moskaljov jesu li unutar Oružanih snaga u travnju i svibnju ove godine bila provedena testiranja na droge te koji je rezultat vojno-stegovnih postupaka provedenih protiv vojnika koji su prošle godine pali na testiranju, iz MORH-a je u utorak odgovoreno kako Ministarstvo obrane i Oružane snage i dalje aktivno rade na prevenciji i suzbijanju uporabe nedozvoljenih opojnih sredstava.

"Tijekom ožujka i travnja 2022. godine Vojna policija testirala je 39 pripadnika Hrvatske vojske. Kod troje pripadnika utvrđena je prisutnost droga u organizmu. Protiv njih će biti podnesena prekršajna i kaznena prijava", stoji u odgovoru iz MORH-a te navode kako su testiranja provedena u Hrvatskoj kopnenoj vojsci, Hrvatskoj ratnoj mornarici te ustrojstvenim cjelinama Hrvatskog vojnog učilišta.

Iz domene zlouporabe droga protiv pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske kod kojih je utvrđena prisutnost droge u organizmu Vojna policija za 2021. i 2022. godinu podnijela je stegovne prijave Vojnostegovnom sudu Ministarstva obrane.

MORH je priopćio i kako je tijekom 2021. godine Vojnostegovni sud "zbog utvrđenog počinjenja stegovnih prijestupa zlouporabe droga izrekao 47 stegovnih kazni prestanka djelatne službe".

Droga, ilustracija Ponovo droga u vojsci: Pozitivna devetorica, testirani i izvan radnog mjesta

"23 predmeta zlouporabe droga prenesena su za rješavanje u 2022. godini, a do sada ih je riješeno 18, dok je za još pet predmeta postupak u tijeku. U riješenim predmetima izrečeno je: 12 stegovnih kazni prestanka djelatne službe te jedna stegovna kazna smanjenja plaće, u dva predmeta su stegovni postupci obustavljeni, u dva su stegovno prijavljene vojne osobe oslobođene stegovne odgovornosti, a u jednom predmetu je stegovna prijava odbačena.

Droga - 1 Afera koju je otkrio Dnevnik Nove TV dobila je nastavak, ali nitko ne nudi odgovor na bitno pitanje - kako je droga završila u rukama vojnika?

Tijekom 2022. godine Vojnostegovni sud je zaprimio 24 stegovna predmeta zbog navedenih stegovnih prijestupa, od kojih je riješio 15 i to pet stegovnih kazni prestanka djelatne službe, jedna stegovna kazna prevođenja čina u neposredno niži čin i jedna stegovna kazna smanjenja plaće. Nadalje, u sedam predmeta su stegovni postupci obustavljeni jer im je prestala djelatna vojna služba po drugom osnovu, a u jednom predmetu je stegovna prijava odbačena", nabrojali su u MORH-u.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju