Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakon o pobačaju, obiteljski zakon...

Zakoni koji su gurnuti pod tepih: "To su osjetljiva pitanja. Da biste ih riješili morate ući u sukob s interesnim skupinama"

Hod za život
Hod za život DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Hod za život Hod za život Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed protiv Hoda za život Prosvjed protiv Hoda za život Foto: DNEVNIK.hr Nikola Grmoja, saborski zastupnik (Most) Nikola Grmoja, saborski zastupnik (Most) Foto: DNEVNIK.hr +0 Peđa Grbin, saborski zastupnik (SDP) Galerija 1/4 >>
Građani imaju očekivanja i od Vlade koja i prije kraja mandata nije ispunila obećano, osobito kada je riječ o osjetljivim svjetonazorskim pitanjima. Još uvijek se čeka Zakon o pobačaju, a godinama na svjetlo dana ne izlazi ni Obiteljski zakon. I problem Ovršnog zakona, čini se, dočekat će neku novu Vladu.

I hod za život i antiprosvjedi slali su svoje poruke vladajućima o problemu pobačaja. Još uvijek se čeka bolja verzija zakona starog četiri desetljeća, a rezultata nema.

Pročitajte i ovo Voditelji Dnevnika Nove TV, Romina Knežić i Petar Pereža Jedan odbio, drugi pristao Propustili veliku priliku - čelnici najvećih stranaka nisu iskoristili poziv Dnevnika Nove TV: "Ja sam jedva čekao" Peđa Grbin Posljednji dan kampanje Peđa Grbin predstavio politiku koalicije: "HDZ je do tipfelera prepisao naš program za umirovljenike"

"To nije zakon koji možete donijeti preko noći i sama činjenica da od osamostaljenja Hrvatske do danas taj zakon nije mijenjan govori vam o kompleksnosti i kontroverznosti samog ovog pitanja", poručuje Željka Josić, saborska zastupnica HDZ-a.

A treba vremena, kaže, za kvalitetan zakon. Ustavni sud dao je rok - dvije godine - prošle su tri.

"Ovdje su posljedice samo političke prirode i građani će ocijeniti kakvo je to ponašanje kad se ne poštuju odluke Ustavnog suda", poručuje predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

SDP je dao svoj prijedlog, u HDZ-u kažu nije usklađen s Obiteljskim zakonom, a i na taj zakon se čeka godinama.

Iz ministarstva za demografiju tek poručuju da je u tijeku šira analiza i konzultacije s relevantnim akterima koji doprinose radu na samom zakonu, a da će potom moći odrediti kada i u kojem obliku će zakon u daljnju proceduru.

"Sigurno ga ne treba mijenjati na način kao što je to svojedobno gospođa Murganić predlagala da samohrani roditelji ili bračni par bez djece nisu bili obitelj. što se tiče zakona o pobačaju bolje da ništa ne diraju", smatra SDP-ov Peđa Grbin.

"Korištenje ovako ozbiljnih tema, pogotovo prekida trudnoće u populističke i političke svrhe, samo da bi se stjecali jeftini politički bodovovi", mišljenja je Željka Josić.

Vladi ne ide ni s ovršnim zakonom. Zasut je kritikama, ide u treće čitanje.

"Mi smo i očekivali da ovaj prijedlog novog ovršnog zakona neće biti donesen jer je nepopularno donositi nepopularne zakone u izborno vrijeme", smatra Sarajko Baksa iz Udruge Blokirani.

I iz Mosta kritike - njihovi prijedlozi ne prolaze.

"To su jako osjetljiva pitanja koje da biste riješili morate ući u sukob s određenim interesnim skupinama, ili kad govorimo o ovim svjetonazorskim pitanjima onda možete izgubiti dio biračkog tijela i sasvim je jasno da u ovoj izbornoj godini Andrej Plenković neće previše talasati", uvjeren je Nikola Grmoja.

"U proračunu za novu godinu nema Ine, nema borbenih zrakoplova, nema ničeg onog što je HDZ godinama najavljivao", kaže Peđa Grbin.

Zakon o pobačaju dočekao je novog ministra zdravstva. U moru problema u resoru, to je tek još jedan vruć krumpir, pred kraj manadata.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene