Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pregovori Vlade i MOL-a oko preuzimanja plinskog biznisa su na samom kraju.


Rok za dogovor ističe 1.12., što znači da se hrvatsko-mađarskim pregovorima odbrojavaju sati. 

Vezani članci Ivana Brkić Tomljenović: Oporavak gospodarstva - 5 Proučili smo što Vlada planira s novcem iz EU: Obećali otvoriti sto tisuća radnih mjesta, ono što predviđaju za obnovu od potresa tek je kap u moru Slika nije dostupna Objavljen ugovor Ine s MOL-om

>> Pregovori pri kraju: Poskupljenje plina izvjesno

Cijena plina sa svim troškovima u Hrvatskoj se, ovisno o gradu, kreće od 2,75 kn po metru kubnom do 3 kune i jedanaest lipa i najniža je u regiji. MOL je tražio poskupljenje ulazne cijene plina od 30 posto, a stručnjaci smatraju da bi za krajnjeg potrošača realno poskupljenje bilo 10 posto.

Ove zime neće biti nikakvih problema u opskrbi Hrvatske plinom, a o eventualnim promjenama cijene plina hrvatska javnost bit će na vrijeme obaviještena, izjavio je ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač.

'Odnos MOL-a i Vlade riješit ćemo na obostrano zadovoljstvo, nastavljamo razgovore jer trebamo dogovoriti još neke detalje', rekao je Popijač nakon okruglog stola o stranim ulaganjima.

Prema Prvom dodatku Glavnom ugovoru o plinskom poslovanju između Vlade i MOl-a, hrvatska država bi do 1. prosinca, trebala preuzeti tvrtku Prirodni plin od Ine.

Kada se Vlada odluči na bilo koji korak hrvatska javnost će o tome biti informirana, kazao je Popijač dodavši kako cijena plina nema veze s pregovorima o mogućem preuzimanju tvrtke Prirodni plin.

Usklađivanje cijene s europskim tržištem

Svjesni smo da do 2014. - 2015. godine cijenu plina trebamo uskladiti sa zakonima koji funkcioniraju na europskim tržištima, samo je pitanje dinamike u kojem ćemo roku i na koji način to dostizati, rekao je Popijač.

Ekonomski stručnjak Ljubo Jurčić procijenio je pak da će vjerojatno doći do malog poskupljenja plina jer će se dio gubitaka u plinskom poslovanju prebaciti na potrošače.

Problem je što Hrvatska uvozi oko milijardu kubika plina koji se kupuje po tri kune, a na domaćem tržištu prodaje po dvije kune, tako da se godišnje stvori 800 milijuna kuna do milijardu kuna gubitka, kaže Jurčić.

Što se tiče izdvajanja plinskog poslovanja, Jurčić smatra kako se ništa bitno neće promijeniti. Hrvatskim građanima bit će osiguran plin dok će se Vlada i Ina, odnosno MOL, usput dogovarati, a je li vlasnik Prirodnog plina d.o.o. Ina ili Vlada manje je važno. (Hina/ A.V.)