Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cijena plina

Pregovori pri kraju: Poskupljenje plina izvjesno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sljedećega tjedna stiže zahladnjenje, grijat ćemo se sve više i više, a cijena plina i dalje je nepoznanica. No kako doznajemo u Vladi, pregovori s MOL-om bliže se kraju.

Građani će ovu zimu s grijanjem biti oprezniji. Poskupljenje plina gotovo je izvjesno, a Vlada i MOL već tjednima pregovaraju. 'To je sada već pri kraju', kaže ministar gospodarstva Đuro Popijač. Rade se izračuni, no, o poskupljenju službenih potvrda još nema.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin Iz minute u minutu Domovinski pokret slikao se ispod velikog križa i oglasio o SDSS-u, a Grbin poručio da Plenković treba psihijatra Slika nije dostupna Pregovori traju Cijena plina: Traži se zlatna sredina da zadovolji obje strane

>> Gotovo sigurno: Računi za plin deset posto veći!

'Ne bih ja to sada kalkulirao. To ćemo vas informirati na vrijeme kada se donesu konačne odluke', ističe Popijač. Tu se mi zaista moramo početi prilagođavati uvjetima koji nas čekaju pri ulasku u EU. Iako je MOL tražio poskupljenje ulazne cijene plina od najmanje 30 posto, stručnjaci smatraju da bi za krajnjeg potrošača realno poskupljenje bilo 10 posto.

Realna cijena

Cijena plina sa svim troškovima u Hrvatskoj se, ovisno o gradu, kreće od 2,75 kn po metru kubnom do 3 kune i jedanaest lipa i najniža je u regiji. Stručnjaci poručuju, stvari treba postaviti na svoje mjesto. 'Cijena energije mora biti realna, ekonomska i održiva', smatra Goran Granić s Instituta Hrvoje Požar.

Sada to nije, ali paralelno s tim treba, kažu, mijenjati i ostale parametre koje vučemo još iz socijalističkog režima kada je sve bilo u vlasništvu države. 'Ne može biti tržišna cijena plina na razini svjetskoj i onoj koji se može kupiti na tržištu, a da naknada za koncesiju bude smiješna ili nikakva', tvrdi Granić.

Drugim riječima, ako već udaramo po džepu građana, udarajmo i po onima koji koriste naša bogatstva. 60 posto vlastite proizvodnje plina uostalom trebalo bi biti dovoljno da i u slučaju povećanja cijena, štiti najsiromašnije slojeve.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene