Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović sazvao izvanrednu konferenciju za medije: Pogledajte što je dočekalo novinare

Izmjene saborskog Poslovnika

Vladajući odustali od ukidanja aktualnog prijepodneva: "Nemamo parlamentarizam nego birtiju"

Sjednica saborskog Odbora za Ustav (Foto: Pixell)
Sjednica saborskog Odbora za Ustav (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija +0 Sjednica saborskog Odbora za Ustav (Foto: Pixell) Galerija 1/1 >>
Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u petak je u javnu raspravu uputio konačni prijedlog Poslovnika u kojem vladajući, nakon kritika oporbe da ih se pokušava ušutkati, cenzurirati i dovesti Sabor u podređeni položaj prema Vladi, odustaju od promjene koncepta aktualnog prijepodneva, koje će se i dalje održavati po dosadašnjem modelu, na početku svake sjednice.

Sve su političke opcije pozdravile otvaranje javne rasprave o novom Poslovniku, iako je oporba apelirala da se javno savjetovanje umjesto u roku 17 dana provodi u uobičajenom roku od 30 dana.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca Slika nije dostupna Odbor za Ustav Oporba pojedinačno obrazlaže 522 amandmana na izmjene Poslovnika: "Ovo je nova praksa, radit ćemo nekoliko dana"

Predsjednik Odbora Željko Reiner izvijestio je da se u najnovijoj verziji prijedloga Poslovnika, uz zadržavanje dosadašnje forme aktualnog prijepodneva, predlaže da se i zastupnicima koji nisu članovi nijednog kluba osigura prostor za rad i službenik, kao i da radno tijelo može predložiti da se izvješća i poslovnici rasprave i na sjednici Sabora.

Podolnjak: Poslovnik nas vraća u kameno doba

Od uvođenja aktualnog sata svakoga mjeseca, u kojem bi oporba imala pravo na osam, a zastupnici većine na sedam pitanja članovima Vlade, pojasnio je Reiner, odustali su zbog više primjedbi pristiglih iz oporbenih klubova.

Iako nije bila predviđena rasprava o meritumu izmjena Poslovnika, Mostov Robert Podlonjak ustvrdio je kako je nacrt s kojim se ide u javnu raspravu "korak unatrag u odnosu na prethodnu verziju".

"Ovaj Poslovnik vraća nas u kameno doba, to je mrtvo slovo na papiru jer su svi instituti defektni i nakon ovog Poslovnika više neće biti parlamentarne rasprave. Ako Poslovnik ostane u ovom obliku, onda ćemo zajedno s ostalima iz opozicije pribjeći drastičnim mjerama, pa i 'nuklearnoj opciji'", poručio je Podolnjak vladajućima.

Branimir Bunjac iz Živog zida također e-savjetovanje smatra dobrom odlukom, no, ističe da "Poslovnik ima tendenciju kažnjavati zastupnike koji rade". Procijenio je da će Sabor efektivno raditi stotinjak dana godišnje, a zastupnici 10 do 12 sati.

Smatra da nije dobro zadržati dosadašnji model aktualnog prijepodneva jer se i dalje omogućuje da "ministri postavljaju pitanja sami sebi". Bunjac se usprotivio i prebacivanju stanki u poslijepodnevni termin, rekavši da press-konferencije na koje ih vladajući upućuju umjesto stanke nemaju istu težinu i ne mogu se uspoređivati s izrečenim za saborskom govornicom.

Pupovac: Umjesto parlamentarizma birtija

"Ako zloupotrebe replike i povrede Poslovnika doslovno pojedu saborsku raspravu, onda mi nemamo parlamentarizam nego birtiju", ustvrdio je SDSS-ov Milorad Pupovac, zaključivši da se "ovaj parlament pretvorio u birtijaško natezanje".

Zabrinut je zbog potpunog nestanka pojedinačne rasprave jer pet, šest ljudi to "pojede" replikama, uz poruku da "kratku repliku i stanku može izgovoriti svaka bena koja pročita novine, dok je pripremiti se za raspravu ozbiljan i težak posao".

Miro Bulj iz Mosta poručio je većinskim zastupnicima da guše govor i ograničavaju njegovo pravo na rad i zastupanje naroda koji ga je izabrao, a da "Sabor postaje formalno tijelo Vlade za preslagivanje", zbog čega je dovoljno uvesti glasanje sms-porukom.

Sazivanje stanki u poslijepodnevnom dijelu sjednice kritizirao je i SDP-ov Gordan Maras, te zapitao "je li moguće da rasprava u Saboru više nije moguća". (Hina)

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene