Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvještaj o radu

NIJE PRIHVAĆENO IZVJEŠĆE O RADU SOA-E 6 glasova za, 6 protiv i jedan suzdržan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost nije prihvatio Lozančićevo izvješće o radu SOA-e.

Nakon gotovo 3 sata, završena je sjednica Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske na kojoj je glavna točka bila glasanje članova Odbora o prihvaćanju izvješća Sigurnosno obavještajne agencije za 2015. godinu.

Pročitajte i ovo Ranko Ostojić nije baš zadovoljan Znakovita poruka utjecajnog SDP-ovca: "Vidiš li prijatelju ona tri čobana?" Gabrijela Kišiček, stručnjakinja za komunikaciju Iz minute u minutu Izborna emisija Nove TV! Komunikacijska stručnjakinja: "Ovo nije bio pobjednički govor"

Doznajemo da je Odbor odbio izvješće SOA-e za 2015. godinu sa 6 glasova za, 6 protiv i jednim suzdržanim. Ne zna se je li Dragan Lozančić ispred Odbora progovorio i o svojem razrješenju koji je potpisala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. A još se čeka što će o svemu odlučiti premijer Tihomir Orešković.

Po završetku sjednice medijima se obratio predsjednik Odbora Ranko Ostojić koji je objavio odluku te kazao da o sadržaju sastanka ne može javno govoriti.

'Ne mogu ništa komentirati ispred Odbora, o veći broj zastupnika ima svoje izdvojeno mišljenje, pa ćete čuti ostale komentare. Potpuno suprotno raspravi smatram da je Sigurnosno obavještajna agencija radila kvalitetno svoj posao, da je izvješće koje je prezentirano potvrdilo to i smatram da je trebalo to izvješće potvrditi. To je moje mišljenje koje sam iznio i tamo, posebno međunarodnom planu, svim kriznim situacijama i mislim da zaslužuju prolaznu ocjenu', rekao je Ostojić.

Dnevni red

Na sjednici je bilo riječi o javnom pozivu za podnošenje prijedloga za imenovanje pet članova i pet zamjenika članova vijeća za građanski nadzor nad primjenom pojedinih policijskih ovlasti, radni program za razmatranje stajališta za 2016. i godišnje izvješće o radu Sigurnosno-obavještajne agencije za 2015. (zatvoreno za javnost).

Na sastanak odbora došao je i ravnatelj SOA-e Dragan Lozančić čiju je smjenu potpisala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, a za popuno razrješenje treba još i potpis premijera Tihomira Oreškovića. Lozančić je sjednicu stigao oko 14 sati.

Ispred dvorane u kojoj je održan sastanak novinarima je bilo zabranjeno zadržavanje i snimanje, a tu odluku iz službe za odnose s javnošću obrazlažu da u pitanju nije dolazak Dragana Lozančića već kako se radi o uvođenju kućnog reda u Hrvatski sabor.

Gordana Sobol, članica Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove kazala je prije sjednice kako misli da će Lozančić doći.

'Na dnevnom redu odbora je izvješće SOA-e za proteklu godinu. Vjerujem da će se prvenstveno raspravlja voditi oko toga. Vjerojatno će kolege i kolegice interesirati možda neke stvari koje unutra pišu i u biti rasprava je o tome. S obzirom da je gospodin Lozančić još uvijek aktualan ravnatelj sigurnosno obavještajne agencije, vjerujem da će danas doći i da ćemo raspravljati o izvješću za proteklu godinu', kazala je Sobol.

Na pitanje o njegovom 'polurazriješenju je rekla: 'Čini mi se da je predsjednica države malo zbrzala, očito se nisu dogovorili do kraja kako su trebali, a sad je u premijerovim rukama. On očito ima neku zadršku u odnosu na to.'

Novinarima nije dopušteno da ostanu na hodniku ispred dvorane

Novinari su nazočili prvom dijelu sjednice, tijekom kojega je utvrđen tekst javnog poziva za imenovanje članova i zamjenika članova Vijeća za građanski nadzor nad dijelom policijskih ovlasti, nakon čega se prešlo na SOA-ino izvješće.

Budući da je riječ o klasificiranom dokumentu, predsjednik Odbora Ranko Ostojić novinare je zamolio da napuste dvoranu, a izjavu pričekaju u prizemlju.

Novinarima nije dopušteno ni da ostanu na hodniku ispred dvorane na drugom katu kako bi vidjeli hoće li u Sabor doći Lozančić.

Izjavu za medije Ostojić će dati nakon završetka sjednice, ispred Baščanske ploče.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene