Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NA TELEFONSKOJ SJEDNICI

Odbor za ratne veterane povukao amandman o Danu antifašističke borbe, Culej: "Svoje mišljenje zadržat ću za sebe"

Odbor za ratne veterane prvo je tražio da se iz kalendara državnih praznika izbaci Dan antifašističke borbe. Sad su amandman povukli.

Odbor za ratne veterane na telefonskoj sjednici povukao je prijedlog o ukidanju državnog praznika Dana antifašističke borbe. 

Pročitajte i ovo Dan antifašističke borbe obilježen u Brezovici - 11 Pogledajte tko nije došao FOTO Dan antifašističke borbe obilježen u Brezovici: ''Krajnje je vrijeme da se odupremo povijesnom revizonizmu'' Spomenik u Brezovici neradni dan Državni je praznik: Znate li što se danas obilježava?

Očito su to napravili bez mišljenja Steve Culeja, koji je inače član Odbora za ratne veterane.

"Koliko vidim, kolege su odustali od amandmana. Ja se nisam izjasnio i neću se izjasniti. Zadržat ću za sebe s kim sam pričao. Svoje mišljenje zadržat ću za sebe", komentirao je HDZ-ov Stevo Culej. 

Ranije danas HDZ-ov Branko Bačić kazao je kako je Klub zastupnika HDZ-a odlučio da će Odbor za ratne veterane, nakon što ga Vlada odbije, povući amandman kojim traži da Dan antifašističke borbe više ne bude državni blagdan, nego spomendan.

Bačić je izvijestio kako je predsjednik Odbora Josip Đakić na Klubu vrlo jasno rekao kako je došlo do predlaganja tog amandmana, te su se dogovorili da će on u potpunosti podržati Vladin prijedlog Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima, kao i ostali članovi Odbora.

"Đakić je na Klubu bio eksplicitan da će podržati zakon. Do 14. studenoga još ima vremena, a stav Kluba je da se podrži zakon i odluka stranke, koja se jasno odredila prema ovom zakonu“, kazao je.

Najavu HDZ-ovca Steve Culeja da će "vidjeti hoće li glasati za Vladin zakon" Bačić je popratio komentarom kako je to njegova stvar, ali da do glasanja 14. studenoga još ima vremena.

Malenica: Tuđman je uspostavio 22. lipnja kao državni praznik

Ministar uprave Ivan Malenica poručio je u petak kako Vlada ostaje pri prijedlogu da se 22. lipnja obilježava kao Dan antifašističke borbe, ističući kako je upravo prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman uspostavio 22. lipnja kao državni praznik.

Ministar je poručio i kako je legitimno da svaki saborski odbor i zastupnik predlože amandmane na zakon, a predlagatelj, u ovom slučaju Vlada, o njima će se očitovati kad dođe vrijeme.

Ministar je to rekao u Hrvatskom saboru odgovarajući na zastupničke primjedbe na izmjene koje je u zakonu o blagdanima predložila Vlada, te na upit kakav je njezin stav spram amandamana Odbora za ratne veterane, koji je, suprotno Vladi, predložio da Dan antifašističke borbe više ne bude državni praznik, nego spomendan.

Kao ključne datume u novom kalendaru blagdana istaknuo je 30. svibnja, Dan državnosti, 5. kolovoza, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i 18. studenoga, kad će se obilježavati Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene