Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nejasni kriteriji bogatstva

Odbor za ljudska prava protiv izmjena Zakona o udžbenicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladin prijedlog izmjena Zakona o udžbenicima za osnovnu i srednju školu nije dobio potreban broj glasova na saborskom Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, čiji su članovi nezadovoljni predloženim strožim kriterijima za uvoz udžbenika na jezicima nacionalnih manjina iz matičnih država.

'Uvoz udžbenika iz matičnih zemalja nije predstavljao problem prije 90-ih i ne vidim razloga da to postane sad, u 21. stoljeću', rekao je predsjednik Odbora Furio Radin.

Pročitajte i ovo Glavni ravnatelj policije u sukobu interesa Samo u Hrvatskoj Šef Sindikata policijskih službenika: "Milina je imao znatno veću plaću od samog ministra i premijera" Ilustracija 15.000 eura odštete Hrvatska izgubila spor u Strasbourgu: Zatvorenika pretukli policajci, držali ga u gumenjari, vezali ga lisicama i remenjem

Vesnu Škulić zanimalo je tko će i kako utvrditi kriterije po kojima će se utvrđivati koji su roditelji bogati, a koji siromašni, odnosno tko će participirati u kupnji udžbenika, a tko će ih dobivati besplatno. 

>> Nema besplatnih udžbenika za bogate

>> Besplatni udžbenici za sve učenike u Hrvatskoj

I Milorad Pupovac upozorio je na neprimjeren pristup toj problematici. 'Treba utvrditi jasne kriterije, kako se ne bi dogodilo da Ministarstvo koristi siromaštvo za političku propagandu, što se do sada događalo', rekao je.

Mirko Marković iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa odgovorio je da će se ti kriteriji utvrditi naknadno, podsjetivši da su centri za socijalnu skrb i prije uvođenja besplatnih udžbenika za svu djecu siromašnijim roditeljima pomagali kupiti udžbenike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene