Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vladin prijedlog izmjena Zakona o udžbenicima za osnovnu i srednju školu nije dobio potreban broj glasova na saborskom Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, čiji su članovi nezadovoljni predloženim strožim kriterijima za uvoz udžbenika na jezicima nacionalnih manjina iz matičnih država.


'Uvoz udžbenika iz matičnih zemalja nije predstavljao problem prije 90-ih i ne vidim razloga da to postane sad, u 21. stoljeću', rekao je predsjednik Odbora Furio Radin.

Vezani članci Slika nije dostupna Dio oporbe protiv novog zakona o udžbenicima Slika nije dostupna 2000 osnovnoškolaca dobiva besplatne udžbenike

Vesnu Škulić zanimalo je tko će i kako utvrditi kriterije po kojima će se utvrđivati koji su roditelji bogati, a koji siromašni, odnosno tko će participirati u kupnji udžbenika, a tko će ih dobivati besplatno. 

>> Nema besplatnih udžbenika za bogate

>> Besplatni udžbenici za sve učenike u Hrvatskoj

I Milorad Pupovac upozorio je na neprimjeren pristup toj problematici. 'Treba utvrditi jasne kriterije, kako se ne bi dogodilo da Ministarstvo koristi siromaštvo za političku propagandu, što se do sada događalo', rekao je.

Mirko Marković iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa odgovorio je da će se ti kriteriji utvrditi naknadno, podsjetivši da su centri za socijalnu skrb i prije uvođenja besplatnih udžbenika za svu djecu siromašnijim roditeljima pomagali kupiti udžbenike.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju