Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Financijska olakšica

Besplatni udžbenici za sve učenike u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa u sljedećoj školskoj godini osigurat će besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, priopćilo je Ministarstvo. Premijer Ivo Sanader u Opatiji je kazao kako smatra da bogate obitelji ne bi trebale ostvarivati do pravo.

Projekt besplatnih udžbenika, kako se navodi u priopćenju, jedan je od najvažnijih projekata Vlade, koji je u lipnju prošle godine podupro i Hrvatski sabor donošenjem Nacionalnog programa mjera za uvođenje obveznoga srednjoškolskog obrazovanja.

Pročitajte i ovo Bicikli - 5 Djeca oduševljena Rekreacija za sve: Općina svim učenicima trećih razreda poklonila bicikle Ilustracija djece u školskim klupama javno savjetovanje Objavljen prijedlog kalendara za sljedeću školsku godinu: Nastavnici su nezadovoljni, evo što predlažu

Ove školske godine, kako se podsjeća u priopćenju, besplatni su udžbenici bili osigurani za učenike svih razreda osnovnih škola te za učenike prvih i drugih razreda srednjih škola.

U skladu s novim Zakonom o udžbenicima, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa u sljedećoj će školskoj godini prvi put osigurati besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce i srednjoškolce u Hrvatskoj.

Ukupna svota namijenjena nabavi udžbenika pritom će ostati u dosadašnjim okvirima, što znači da se ne će povećati u odnosu prema svoti koja je za to bila izdvojena ove godine unatoč tome što će sljedeće godine udžbenike dobiti još treći i četvrti razredi srednjih škola.

Projekt besplatnih udžbenika, kako se napominje, izravna je financijska olakšica za roditelje više od pola milijuna hrvatskih učenika. Ujedno, takav je projekt u skladu s praksom pozitivnih socijalnih mjera za olakšavanje školovanja većine europskih zemalja. 

No, na upit upućen premijeru Ivi Sanaderu hoće li se ukinuti besplatni udžbenici, on je odgovorio da će uvođenje osobnog identifikacijskog broja omogućiti da se vidi kome, odnosno kojim obiteljima bi to trebalo omogućiti, te da smatra da bogate obitelji ne bi trebale ostvarivati to pravo, prenijela je Hina.

>> Sanader: Nastavit će se gradnja infrastrukturnih projekata

Novi zakon, čija je svrha uvesti red u sustav nabave udžbenika, rađen je prema iskustvima europskih zemalja i u osnovi se oslanja na odgovarajuće austrijske i njemačke zakone.

Novac iz proračuna namijenjen nabavi udžbenika bit će doznačen izravno školama, koje će same nabaviti udžbenike. Pritom će sav neiskorišteni novac u procesu nabave udžbenika škole moći prema vlastitim potrebama i planovima iskoristiti za unaprjeđivanje svojega rada te približavanje normama propisanim pedagoškim standardom.

Udžbenike će, u skladu s demokratskom tradicijom zemalja Europske unije, odabirati učitelji i nastavnici, stoji u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene