Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Odbor PEPGO traži promjenu strategije gospodarenja otpadom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odbor za problematiku ekološkog postupanja i gospodarenja otpadom (PEPGO), koji okuplja 17 ekoloških udruga i pojedinaca, zatražio je danas promjenu postojeće strategije gospodarenja otpadom RH.

Odbor PEPGO je smjer provedbe postojeće strategije gospodarenja otpadom RH ocijenio izuzetnom štetnim za strateške i ekonomske interese Hrvatske.

Pročitajte i ovo Milijuni plastičnih peleta naplavili španjolske obale Zabrinutost raste VIDEO/FOTO Ekološka katastrofa: Milijuni plastičnih peleta naplavili obalu Sredozemlja Ilustracija Vrijeme promjena Dobro plaćeni poslovi u kojima kronično nedostaje radnika: "Više od 50 posto zanimanja budućnosti tražit će takve vještine"

"Strateški interesi, kao što su zdravlje građana i zaštita izvora
pitkih voda, zraka i tla, ugrožavaju se planovima gradnje spalionica otpada, spaljivanjem otpada u postojećim tvornicama cementa, te planovima gradnje velikih regionalnih centara za gospodarenje otpadom, zapravo sabirališta smeća, u krškom području", navodi u priopćenju predsjednik Odbora PEPGO Željko Šimunović.

Također navode da su zatražili prijem kod predsjednika Republike i Vlade Stjepana Mesića i Ive Sanadera kako bi argumentirali stavove kojima traže promjenu postojeće strategije gospodarenja otpadom RH.

Zalažu se za prihvaćanje dosljedno ekološkog četverostruko jeftinijeg koncepta temeljenog na odvojenom skupljanju i recikliranju otpada s planom od 80 posto do 2015. , saniranju postojećih odlagališta bez gradnje velikih regionalnih centara i spalionica.

Također se zalažu za izjednačavanje u svim elementima Uredbe Vlade RH o graničnim vrijednostima emisija (GVE) onečišćujućih tvari u zrak iz stacionarnih izvora s europskim propisima, te bez odlaganja donošenju zakonske zabrane su/spaljivanja otpada u tehnološkim procesima gospodarskih subjekata koje ne bi bilo sukladno europskim propisima EC/76/2000, navodi se u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene