Ovčja vuna za većinu je uzgajivača prava noćna mora. Otkup je rijetko gdje organiziran, pa se prirodna vuna diljem Hrvatske uglavnom uništava. No, Anto Vardić iz okolice Đakova nema takvih problema. Od vune svojih ovaca plete čarape, i tako zarađuje za život.


Dok ovce pasu, on ih čuva, plete čarape.

„U jednome danu kad se ide s ovcama - pet, šest sati budem, u jednom danu jedan par bude, obadvije čarape“, kaže Anto Vardić iz Majara.

Pletene čarape Anti su izvor prihoda. Prije nekoliko godina zaradio je i za zemlju.

„Dva i pol jutra tamo kraj ceste od čarapa uzeo, i to mi je najdraža zemlja i najvolim tu zemlju, to je moja trud i muka“, kaže Vardić kojem su kupci uglavnom kulturno-umjetnička društva.

Osim pletenja, Anti dobro idu i vez i heklanje. Motivi - slavonski ili rodni - bosanski.Cijeli proces obavlja sam, od češljanja vune, do predenja.

„Ne želim biti socijalac - specijalac,  želim sa svojih svih 10 nokata što imam da radim“, kaže Anto.

U okolici Đakova mnogi se bave ovčarstvom, a prihode ostvaruju od prodaje vune i mesa. Antine sumještanke u šali kažu da su ljubomorne na njegovo pletenje.

„Ja znam još bolje štrikat od njega“,kaže Jelena Turkalj.

„ Želio bi da se more raditi i da se more živiti i brez socijale i brez pomoći države“, kaže Anto.

No, ovaj četrdesetčetverogodišnjak ne odustaje od pletenja. Zima ide i nada se da će nečije noge zagrijati baš njegove vunene čarape.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr