Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Thompson vs. Pula

Odbijena tužba protiv Grada Pule

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Marku Perkoviću nisu prekršena ljudska prava te je njegova tužba protiv Grada Pule odbačena, odluka je to Općinskog suda u slučaju tužbe Thompsonovih producenata protiv Grada Pule.

Sutkinja Mirna Frančišković smatra da sud ne može naložiti gradu Puli da bilo kome daje suglasnost za nastup u Areni obzirom da sud smatra da je Arena vlasništvo Grada Pule, a ne javna površina. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Upisano Srbin greškom sebe i sina upisao kao Hrvate, a onda je uslijedio šok Turbofolk koncert - 1 Turbofolk ili ne? Zabrana koncerta u Puli dobiva sudski epilog, gradonačelnik ostaje pri svom, a organizator već razmišlja o idućim pravnim potezima

Sutkinja je također rekla da nije pronašla elemente kršenja Thompsonovih ljudskih prava, kako je tužitelj naveo u svojoj tužbi pozivajući se na Ustav RH i europsku Konvenciju za ljudska prava.

Po odluci Suda, Thompson i njegova producentska kuća 'M.P.-TON d.o.o.' iz Zagreba dužni su nadoknaditi troškove parničnog postupka od 7.085 kuna u roku od petnaest dana nakon pravomoćnosti presude.

Zdravko Barišić, menadžer Marka Perkovića Thompsona najavio je žalbu na presudu te najavio da će dozvolu za nastup zatražiti na višoj sudskoj instanci. 

'Vjerujem da ćemo kad-tad Thompsona dovesti u Arenu. Legalisti smo, poštujemo pravnu državu, poštujemo odluku Suda premda ćemo se žaliti drugostupanjskom sudu', istaknuo je Zdravko Barišić.

Odvjetnik Grada Pule Rudolf Frančula izrazio je zadovoljstvo presudom jer je, kazao je, Sud prihvatio argumente da jedino Grad može odlučivati i raspolagati Arenom.

'Sud nije nadležan da naređuje održavanje koncerta u Areni. Uz to, potvrdilo se kako nisu povrijeđena ljudska prava iz Ustava Republike Hrvatske i europske Konvencije', ustvrdio je odvjetnik Frančula.

Sutkinja je također naglasila kako su pjevaču možda uskraćena neka prava, ali da ga, na ovako postavljenu tužbu, sud od njih ne može zaštititi.

Tužba pjevačeve producentske kuće je i na Upravnom sudu gdje se čeka da se taj sud proglasi nadležnim ili nenedležnim.

Podsjetimo, ljetos je najprije otkazan Thompsonov koncert u Umagu, a zatim i u pulskoj Areni. Grad Pula odbio je dati suglasnost za koncert u Areni uz objašnjenje da je Thompson zahtjev podnio izvan roka predviđenog za najavu ljetnih zbivanja u pulskom amfiteatru.

Smatrajući da su mu povrijeđena ljudska prava, Thompson je podnio tužbu.

>> Thompsonovi producenti tužili grad Pulu zbog zabrane koncerta

>> 'Dignut ćemo Arenu u zrak'

>> Saslušana obrazloženja obrane i optužbe

Pulski gradonačelnik Boris Miletić u prijašnjim je izjavama rekao kako nema ništa protiv Thompsona i njegovih pjesama, ali ne može podupirati ustašku ikonografiju koja je popratni element njegovih koncerata.

'Apsolutno nemam ništa protiv dotičnog pjevača i njegovih pjesama, ali kao gradonačelniku Pule, grada utemeljenog na antifašističkim i multikulturalnim vrijednostima, ne mogu podržati ustašku ikonografiju koja je prateći element njegovih koncerata te od koje se on nikada nije jasno i nedvosmisleno ogradio.', rekao je tada gradonačelnik Miletić.

Produkcijska kuća pjevača Marka Perkovića Thompsona zbog odluke pulskog gradskog poglavarstva da uskrati suglasnost za koncert u pulskoj Areni, podigla upravni spor protiv grada Pule te građansku parnicu protiv tog grada.

Zaključili su da su Marku Perkoviću uskraćena Ustavom zajamčena prava pa se odvjetnički tim 'MP Tona' odlučio na tužbu, što je prvi slučaj u Hrvatskoj da estradni izvođač tuži grad.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene