Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zemaljski sud u Beču odbio je zahtjev obrane umirovljenog hrvatskog generala Vladimira Zagorca da ponovno izvede nove dokaze na prvostupanjskoj instanci, potvrdio je u Beču glasnogovornik suda Christian Gneist.


'Zemaljski sud u Beču odbio je zahtjev Zagorčeve obrane o ponavljanju sudskog postupka i potvrdio odluku o njegovu izručenju Hrvatskoj', izjavio je glasnogovornik suda.

Vezani članci Slika nije dostupna Klarisa Zagorec: Strahujem za suprugov život Slika nije dostupna Zagorčev partner svjedočio u istrazi protiv Mauro Bunjevac

Gneist je rekao da je odluka donesena u srijedu te da nije stupila na snagu, jer se u roku od 14 dana Zagorčeva obrana ima pravo žaliti na višoj sudskoj instanci.

Nakon što je austrijski Vrhovni sud krajem veljače ove godine potvrdio odluku nižih sudova o izručenju Vladimira Zagorca Hrvatskoj, njegova obrana ponovno je pokušala slučaj staviti pred austrijska pravosudna tijela zbog navodnog kršenja ljudskih prava njihovog branjenika.

Zemaljski sud u Beču donio je krajem srpnja prošle godine odluku o izručenju Vladimira Zagorca Hrvatskoj, što su kasnije potvrdili Viši i Vrhovni sud. U međuvremenu su se njegovi odvjetnici žalili Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, koji je prvotno donio privremenu mjere zabrane izručenja, a kasnije je tu mjeru skinuo.

Tri austrijske sudske instance odlučile su da se Zagorec može izručiti Hrvatskoj. Njegova obrana poduzima sva pravna sredstva kako bi odugovlačila s izručenjem.

Umirovljeni general Vladimir Zagorec koji već osam godina živi u Austriji, uhićen je u Beču u ožujku 2007. na temelju međunarodne tjeralice koju je raspisalo hrvatsko pravosuđe.

Tereti ga se da je, odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane 2000. godine, otuđio dragulje koje mu je 1993. predao njemački trgovac oružjem kao jamstvo na 5 milijuna američkih dolara.

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju