Kapetan Dragan na suđenju (Foto: Dnevnik.hr)
Kapetan Dragan na suđenju (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Županijski sud u Varaždinu odbio je prijedlog Centra za dijagnostiku u Zagrebu za uvjetni otpust zatvorenika Dragana Vasiljkovića poznatijeg kao Kapetan Dragan.


Zatvorenik Dragan Vasiljković na temelju rješenja Županijskog suda u Splitu 16. kolovoza 2018. upućen je na izdržavanje kazne za ratni zločin. Dana 29. kolovoza 2018. prepraćen je u Centar za dijagnostiku u Zagrebu na izdržavanje kazne iz istražnog zatvora Zatvora u Splitu. Očekivani istek kazne je 28. ožujka 2020.

Vezani članci Dragan Vasiljković Kapetan Dragan za srpske medije: ''Zamislite, oslobodili me pa mi stavili lisice. A u zatvoru sam imao ilegalan telefon" Dragan Vasiljković Osuđen za ratni zločin: Kapetan Dragan pušten iz zatvora

U srijedu je održana sjednica vijeća za uvjetni otpust na koju su pristupili zamjenik Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu Darko Galić te opunomoćenik zatvorenika Tomislav Filaković odvjetnik iz Osijeka, a prisutnost zatvorenika Dragana Vasiljkovića osigurana je videovezom s Kaznionicom u Lepoglavi.

Na sjednici o odlučivanju o uvjetnom otpustu zatvorenik je izjavio da je dao suglasnost za podnošenje prijedloga te nije želio ništa dodati.
 

Utvrđeno je da prijedlog za uvjetni otpust nije osnovan.

''Vijeće zaključuje da je zatvorenik Dragan Vasiljković tek nedavno započeo izdržavati kaznu zatvora pojedinačnim programom izvršavanja kazne zatvora 3. listopada 2018. Točno je da iz izvješća Centra za dijagnostiku i Kaznionice u Lepoglavi proizlazi da je zatvorenik urednog ponašanja, ali treba uzeti u obzir da se radi o kratkom vremenu koje je proveo na izdržavanju kazne pa se ne može zaključiti kako će zatvorenik funkcionirati, jer do sada nije ocijenjen te nema podataka vezano za provođenje pojedinačnog programa izvršavanja kazne. Nadalje, iz izvješća Centra za dijagnostiku proizlazi da zatvorenik negira počinjenje kaznenog djela, a kaznu smatra nezasluženom, što ukazuje da svrha kažnjavanja nije ostvarena. Zatvorenik je nekritičan te nije došlo do promjene njegova ponašanja nakon počinjenog kaznenog djela'', stoji u obrazloženju.

Podsjetimo, Dragan Vasiljković proglašen je krivim za ratni zločin u lipnju i srpnju 1991. godine u zatvoru na Kninskoj tvrđavi te kao organizator napada na Glinu i njezina prigradska naselja. Za ratni zločin u Kninu osuđen je na sedam godina zatvora, a isto toliko dobio je i za napad na Glinu. Vrhovni sud Vasiljkovića je osudio na jedinstvenu kaznu zatvora od 13 i pol godina, u što je uračunato i vrijeme koje je proveo u pritvoru.