Čelni čovjek JANAFA Dragan Kovačević, do jučer moćan i utjecajan, sada se suočava s teškim kriminalnim optužbama pogodovanja i primanja mita. Svoju je karijeru u državnoj tvrtki okončao. No smjene čekaju i drugi predsjednici uprava. Dali su mandat na raspolaganje.

Galerija Dragan Kovačević Kovačević - uspon i pad - 5 Kovačević - uspon i pad - 4 +1 Kovačević - uspon i pad - 3

"Vlasnik mora iznaći ciljeve, a menadžer mora te ciljeve ostvarivati ili ne. Ako ne ostvaruje onda mu se zahvalite, ako ostvaruje, dajte mu nagradu", govorio je Dragan Kovačević, predsjednik Uprave JANAF-a. On je svoju za menadžera godine dobio. Na čelu Janafa je 8 godina. Da nije završio u pritvoru bio bi najdugovječniji predsjednik uprave te tvrtke. Kao HNS-ovac tamo je završio 2012. zahvaljujući Radimiru Čačiću.

Vezani članci Ivo Farčić Odvjetnik Dragana Kovačevića o budućim potezima obrane: "Naša strategija definitivno nije ono što je on pričao" Policija odvela Dragana Kovačevića nakon pretresa njegova stana - 1 Bivši čelnik Janafa Dragan Kovačević iznio obranu iz Remetinca putem videolinka

"Iznenadilo me je. I žao mi je da je tako. Ali nema. Svatko je nevin dok mu se ne dokaže  suprotno", kaže Radimir Čačić, predsjednik reformista.

I nakon Čačićeva odlaska iz HNS-a, Kovačević, uz blagoslov Ivana Vrdoljaka, opstaje na čelu Janafa. Tamo je trebao biti još četiri godine. Na upit je li trebao biti smijenjen, premijer odgovara.

"Frustrirani ucjenjivači koji pabirče po kavanama po restoranima, naklapaju, smišljaju neke teorije, da sam ja nešto znao da je meni netko rekao itd. Pa i ovo što vi govorite je nekakva transmisija takvih teza. Sve te stvari treba otkloniti", rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH.

Uhićenje i dugotrajni postupak karijeru u državnoj tvrtki stavlja sa strane.

"JANAF je društvo koje kotira na burzi i nije država jedini vlasnik JANAFA. Prema tome sve što bi se kasnije zbivalo, zbivat će se u odgovarajućoj proceduri", rekao je Plenković.

Već 20 godina Kovačević je na čelnim pozicijama agencija, osiguranja do Zagrebačkog Holdinga. Ali prije nego što je postao HNS-ovac, bio je SDP-ovac. Htio je biti i predsjednik stranke.

"Mogu izraziti žaljenje što delegati nisu prepoznali moj program", kaže Kovačević.

Kovačević nikada nije bio, tvrdi SDP-ov Vidović, ideološki obojen. Nije ga čudilo kad je otišao u HNS. A u državnim tvrtkama, kaže, treba uspostaviti oštar sustav kontrole.

"U takvom slučaju onda bi bilo potpuno irelevantno da li je netko politički ili bilo kako imenovan. Ako bi se uspostavili kriteriji po kojima ako ja ukradem jednu lipu istoga časa je to vidljivo i meni se odsjeca ruka", kaže SDP-ov saborski zastupnik Davorko Vidović.

I za ubuduće, tvrdi premijer, bit će teško prilikom odabira čelnih ljudi.

"Gledajte nemate vi nikakvog načina s aspekta nekoga tko je predsjednik Vlade da ovako nešto uočite. To je naprosto nemoguće", kaže Plenković.

A zbog ovog slučaja trebali bi se preispitati i brojni gradonačelnici i župani.

"Nek strepe! Uvijek treba strepiti. Što znači strepiti? Ako si koruptivan strepi. Ako nisi nitko ti ne može ništa", rekao je Čačić.

On ne strepi. I uvjeren je i da ga se prisluškuje od '82.

"Recimo ja sam sa gospodinom Kovačevićem oduvijek u vrlo dobrim odnosima još dok sam ja bio u HNS-u, sasvim sigurno svaki njegov razgovor je zadnjih godinu prisluškivan prema tome i svaki njegov razgovor je prisluškivan. Da li ja imam problem? Nemam", rekao je Čačić.

Dio čelnika državnih tvrtki stavio je mandat na raspolaganje. Nekima uskoro i ističe mandat. A od nekih se to nije ni tražilo. Na potezu je premijer.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju