Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rješavanje problema nelikvidnosti

Od danas počinje najveće čišćenje u hrvatskim tvrtkama!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tko je do danas predao zahtjev za pomoć, ulazi u Linićev zakon kojim država i banke spašavaju tvrtke koje mogu opstati. Tko nije, bit će jednostavno likvidiran. Tim zakonom Vlada do travnja misli riješiti desetljećima gomilan problem nelikvidnosti i postaviti jasna pravila igre.

Vlada i banke smatraju da mogu spasiti ono što može opstati, a to su tvrtke koje proizvode. To se očekuje u sljedećim tjednima i mjesecima.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Slika nije dostupna Financijski 'ringišpil' Priča o neučinkovitosti Vlade

Do danas se 1009 tvrtki javilo za spašavanje. One su u ovome trenutku ili državi ili bankama dužne 18,3 milijardi kuna. Imaju 14.678 zaposlenih. Te tvrtke i u ovom trenutku funkcioniraju, a i država smatra da ih treba spasiti.

Ostale se tvrtke likvidiraju. U zadnjih nekoliko desetljeća imali smo primjer 'fikus tvrtki'. One nemaju praktički niti jednog zaposlenog, a napravile su enormne dugove. U ovom je trenutku u RH 48.200 tzv. 'fikus tvrtki'. Bez ijednog su nezaposlenog uspjele napraviti dug od 24.811.658 kuna duga. Njih će u jednom danu sud likvidirati, proglasiti da nema imovine i izbrisati.

>> Predstečajnom nagodbom protiv nelikvidnosti

Što se tiče nelikvidnosti, godinu završavamo s 44,5 milijarde kuna. Kad se izbrišu 'fikus tvrtke', nelikvidnost će biti 19,7 milijardi kuna. Vlada procjenjuje da će se još javiti tvrtke koje duguju milijardu kuna i takve će se tvrtke spasiti. Neće se sve moći spasiti.

Vlasnici 'fikus tvrtki' radili su s povezanim tvrtkama. Oni će odgovarati, preko OIB-a, i do trećega koljena, ukoliko su imovinu prebacili. Ispitano je već 726 osoba, a procijenjeno je da je njihov dug preko milijardu kuna. Od kraja osmoga mjeseca država je od njih naplatila 71 milijun kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene