Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Većina banaka spremna na manje kamate

Od danas jeftiniji stambeni krediti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Država će bespovratno pomagati kupce u otplati novoizgrađenih stanova. Ovim modelom Vlada je bankama odredila najvišu efektivnu kamatu od 4,95 posto. Kako doznajemo, većina ih je spremna srušiti kamatne stope.

Novim zakonom država će kupcima stanova u prve četiri godine otplaćivati polovinu mjesečne rate. Ministar graditeljstva Branko Bačić proučio je posljednje izračune. 'Kupcima koji uzmu kredit od 50.000 eura na 25 godina država će pomoći sa 6.980 eura, onima koji uzmu 75.000 eura s 10.470 eura, a onima s maksimalnih 100.000 eura s gotovo 14.000 eura. Kupac stana, a to je građanin Hrvatske koji rješava svoje stambeno pitanje i koji je mlađi od 45 godina dobija državnu potporu koja je bespovratna', kazao je Bačić. 

Pročitajte i ovo Bankomat - 1 Ništa bez pitanja Velike novosti u odnosu banaka prema klijentima, no neki će ostati oprezni: "Oni će ponuditi, a mi ćemo reći - hvala lijepa" Slika nije dostupna Pordaja stanova Kupiti stan ili pričekati bolja vremena?

Da bi kupac dobio dar od države, banke moraju prilagoditi kamate koje ne smiju biti više od 4,95 posto za prve četiri godine otplate kredita. PBZ i ZABA već su ranije srušile kamatne stope ispod 5 posto. Koliko nisko će ići u ovom modelu - banke još kriju. Na javni poziv Vlade odazvat će se većina. 'Erste banka će svakako sudjelovati u tom programu i klijentima omogućiti kupnju stana po navedenim uvjetima', priopćili su iz Erste banke. 'To su zaista povoljni uvjeti koji još u ovoj državi nisu bili. Jedino što su sredstva iz državnog budžeta ograničena pa se predviđa svega 900-tinjak kredita godišnje', kazali su u Zagrebačkoj banci. Iz PBZ-a poručuju da će dostaviti ponudu s vrlo povoljnim uvjetima, a u Reiffeisen banci kažu da u ovom trenutku ne raspolažu s dovoljno informacija, pa su suzdržani u komentarima i ocjenama navedene mjere.

Oprez izazivaju podzakonski akti i napuci u provedbi Zakona koje ministar Bačić tek treba napisati. Zatim će uslijediti odabir banaka s kojima će se surađivati. Zainteresirani kupci od sutra mogu pripremati kupnju, a na useljavanje će ipak još pričekati.'Kako sada stvari stoje negdje do kraja travnja prvi kupac bi već mogao ući u ovaj model', kazao je Bačić. 

Od danas i svi oni koji ne mogu pokrivati svoje stambene kredite zbog otkaza mogu računati na pomoć. Istim Zakonom država će umjesto njih preuzeti otplatu rata na najviše godinu dana. Ministar Bačić vjeruje da bi ovakva mjere trebale pokrenuti novi investicijski ciklus u stanogradnji, no drugi poznavatelji prilika u to ipak ne vjeruju. Oni smatraju da su četvorni metri i kamate još uvijek previsoki za hrvatske prilike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene