Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Roaming, kućni ljubimci, pekmez...

Novosti koje nas očekuju u EU!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Među prvim zadacima koje će Neven Mimica pokušati ostvariti na novoj funkciji u EK je uvođenje tablica koje će građanima jasno pokazivati usporedbu cijena raznih usluga koje mogu dobiti u Uniji.

S europskom himnom stižu i europske novosti. U europskim bankama Hrvati će moći otvarati račune, ali i podizati povoljnije kredite! 'Do nižih cijena za potrošače na području plaćanja električne energije, telefonskih i roaming usluga', kazao je nEVEN Mimica.

Pročitajte i ovo Viktor Orban - 1 Kritizirao EU Orban ponovno podigao prašinu: "Mi nismo u ratu s Rusijom, oni su" Ilustracija Mjere opreza Izdano upozorenje za putnike zbog opasnih infekcija: Ovo nije viđeno od 2019. godine

Poziv s roaminga iz primjerice Njemačke danas bi vas stajao 9 kuna i 64 lipe. Od idućeg tjedna telefonirajući iz bilo koje zemlje Europske unije taj poziv će stajati 2 kune i 27 lipa. 'Idem na maturalac pa će sigurno biti bolje za razgovore', kazala je Ivana.

>>
'Nazove li me premijer Milanović, ja to moram PRIJAVITI'

Kupi li Ivana na maturalcu proizvod kojim na kraju ne bude zadovoljna, bez problema će ga moći vratiti ili zamijeniti. 'Ta prava neće morati istjerivati sam potrošač u drugoj zemlji tamo gdje je obavio kupovinu, nego će imati pomoć europskog centra', objasnio je Mimica.

Ela može bez problema putovati sa svojom vlasnicom, jer joj je veterinar izdao EU putovnicu. Trebaju je imati svi kućni ljubimci. Tko se razboli u jednoj od zemalja članica, liječniku može s europskom zdravstvenom iskaznicom. Liječnik iz inozemstva može izdati i recept.

U Europu nosimo pekmez. Njemu srodnu marmeladu od idućeg tjedna smijemo zvati samo džem. Sir i vrhnje se mogu proizvoditi pod određenim uvjetima, a isto vrijedi i za kolinje. Kobasice i kuleni prave se samo za osobne potrebe.

Svoje pravo možete ostvariti pred bilo kojim EU sudom, ali i na hrvatskim sudovima pozvati se na propise Europske unije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene