Zdravko Marić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Zdravko Marić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić najavio je kako se od siječnja 2018. smanjuju ukupni posebni porezi za nova motorna vozila.


Nakon što je ministar financija Zdravko Marić uz pojeftinjenje rabljenih automobila od Nove godine najavio niže cijene i onih novih, 24 sata javlja kako je plan Ministarstva financija srezati ukupni posebni porez za nova motorna vozila za u prosjeku 30 posto.

Vezani članci Gužve na cestama, ilustracija Njemački ADAC upozorava na lažnu pomoć na cesti u Hrvatskoj: Opisali kako djeluju manipulatori Pet prijedloga za kovanicu Otkrili pet motiva za hrvatsku kovanicu eura: Svoje mišljenje, ali i prijedloge od danas mogu dati i građani

Taj se porez računa na osnovu više parametara, a osnovni su emisija ugljičnog dioksida(CO2) i tzv. vrijednosna komponenta koja ovisi o osnovnoj cijeni automobila. Dio na osnovu emisije CO2 se neće mijenjati, ali zato će se smanjiti vrijednosna komponenta, saznajemo.

Ministarstvo financija još dovršava sve tablice i koliko će točno pojeftiniti svaki pojedinačni automobil znat će se nakon njihova usvajanja sljedeći tjedan na Vladi.

Novi bi zakon trebao stupiti na snagu od Nove godine, ali kako je potrebno donijeti pravilnike koji precizno uređuju naplatu, novi automobili trebali bi pojeftiniti sredinom siječnja.