Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znate li koji je jesenski plod pravi izvor C vitamina, a možete ga pronaći svuda u prirodi? Odgovor je šipak, biljka koja sazrijeva u jesen i poznata je uglavnom po čaju.


Šipak, nepravedno zapostavljen, zdrav jesenski plod raste posvuda. 'Naši stari su uvijek u kućnoj apoteci imali šipke koje su ubrali u svom polju'. rekla je Blažica Sveticki.

Vezani članci Slika nije dostupna NADZORNE KAMERE Žena umalo umrla, i to zbog čega! Slika nije dostupna Loša ocjena Dubrovnika - 'Konobar je bio agresivan!'

Šipak nije teško pronaći u prirodi, ali puno teže je probiti se do njega kroz bodljikavu grmlje. I on je sam vrlo bodljikav, pa ga je teško ubrati. Od šake šipka može se napraviti litra čaja. 'Prošle godine smo nakupili puno šipka, samljeli ga i osušili. Cijelu zimu imali smo čaj, a nismo imali gripu', rekla je Jasna Kulušić iz Poreča.

>> Sok od šipka od pomoći krvožilnom sustavu

Mnogima je poznat po čaju, no od njega se mogu napraviti razne sočne namirnice. 'Od šipka se može napraviti džem, koji mažemo na palačinke, na kruh s maslacem. Ja radim i liker od šipka', rekla je Nirvana Kovačević iz OPG 'Kovačević'.

Diljem Gorskoga kotara u ove tmurne jesenske dane priprema se ukusni džem i od ploda divlje ruže. Mnogi posjetitelji Gorskoga kotara danas su mogli uživati u proizvodima od šipka.

Zdravi plodovi poput šipka svuda su oko nas. Treba se samo odlučiti pa ugodno jesensko vrijeme provesti u prirodi i pripremiti se za hladne zimske dane.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook