Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Od raka godišnje umre oko 900 Hrvatica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svake godine od 800 do 900 žena umire od raka dojke, a novooboljelih je žena svake godine više od 2.000. Cilj Programa je smanjiti neprihvatljivo visoku smrtnost za 25 do 30 posto u razdoblju od tri do pet godina.

Hrvatski forum protiv raka dojke Europa Donna u Zagrebu je danas u akciji "Pet do 12" okupio nekoliko stotina predstavnica udruga žena liječenih od raka dojke iz 43 hrvatska grada kako bi upozorile na dramatičnu smrtnost žena od te opake bolesti i potrebu njenog ranog otkrivanja, koja omogućuje izliječenje. 

Pročitajte i ovo Karcinom mokraćnog mjehura - 2 Najveći trend porasta U Hrvatskoj jako raste smrtnost od jedne vrste karcinoma: "To je igra dokazivanja koliko zapravo želite živjeti" Princeza od Walesa, Catherine Middleton Hvale njezinu hrabrost Britanski mediji u šoku nakon objave o bolesti princeze Kate: "Jednom se mora usredotočiti i na sebe"

Ministar zdravstva Neven Ljubičić, koji se uz brojne druge osobe javnog života pridružio skupu, rekao je da je prvim pozivima ženama za besplatnu mamografiju u pet županija počela provedba Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. 

Cilj Programa je ranim otkrivanjem bolesti smanjiti neprihvatljivo visoku smrtnost za 25 do 30 posto u razdoblju od tri do pet godina.

 "Svake godine od 800 do 900 žena umire od raka dojke, a novooboljelih je žena svake godine više od 2.000", kazao je ministar, istaknuvši kako je bolest ako se otkrije u ranoj fazi praktično izlječiva. Zato Nacionalni program predviđa da žene između 50 i 69 godina svake druge godine dobiju poziv na besplatnu mamografiju, rekao je ministar i apelirao na žene da se odazovu. 

Podsjetio je da je i prije donošenja Nacionalnog programa mamografija bila dostupna ženama, ali je bila nejednolika pokrivenost Hrvatske, tako da su neke žene mogle obaviti pregled, a neke ne. "Mi smo danas uspostavili mrežu mobilnih mamografa tako da doslovce neće biti pedlja u Hrvatskoj nepokrivenog Programom, i to ga čini značajnim", rekao je ministar.

 Udruga Europa Donna zalaže da se Nacionalni program proširi i na žene od 40 do 50 godina, zbog spuštanja dobne granice pojavnosti te bolesti, kao i činjenice da je rak dojke najčešći pojedinačni uzrok smrti žena starih između 35 i 69 godina. U Hrvatskoj se samo 40 posto žena javi liječniku na vrijeme, a sve ostale u već uznapredovalom stadiju bolesti, ističu u Udruzi. 

Sudionici Dana ružičaste vrpce okupili su se u 11,55 sati ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, te u povorci krenuli preko Trga bana Jelačića do Cvjetnog trga. U Kazališnoj kavani na Trgu svi su sjeli i popili kavu. 

Uz ministra, tu je bila državna tajnica Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Dorica Nikolić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Zvonimir Šostar i drugi. 

Cijeli listopad je u svijetu posvećen borbi protiv raka dojke i poznat je kao ružičasti oktobar, a simbol mu je ružičasta vrpca. Akcija na Dan ružičaste vrpce, koji se obilježava prve subote listopada, u Hrvatskoj je već sedmi put organizirana i u 32 veća grada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene