Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svake godine od 800 do 900 žena umire od raka dojke, a novooboljelih je žena svake godine više od 2.000. Cilj Programa je smanjiti neprihvatljivo visoku smrtnost za 25 do 30 posto u razdoblju od tri do pet godina.


Hrvatski forum protiv raka dojke Europa Donna u Zagrebu je danas u akciji "Pet do 12" okupio nekoliko stotina predstavnica udruga žena liječenih od raka dojke iz 43 hrvatska grada kako bi upozorile na dramatičnu smrtnost žena od te opake bolesti i potrebu njenog ranog otkrivanja, koja omogućuje izliječenje. 

Vezani članci Ilustracija (Foto: AFP) Malenica: Zatvorenike raspoređujemo po drugim zatvorima u Hrvatskoj Slika nije dostupna Tri sestre odlučile odstraniti maternicu i dojke kako ne bi doživjele majčinu sudbinu

Ministar zdravstva Neven Ljubičić, koji se uz brojne druge osobe javnog života pridružio skupu, rekao je da je prvim pozivima ženama za besplatnu mamografiju u pet županija počela provedba Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. 

Cilj Programa je ranim otkrivanjem bolesti smanjiti neprihvatljivo visoku smrtnost za 25 do 30 posto u razdoblju od tri do pet godina.

 "Svake godine od 800 do 900 žena umire od raka dojke, a novooboljelih je žena svake godine više od 2.000", kazao je ministar, istaknuvši kako je bolest ako se otkrije u ranoj fazi praktično izlječiva. Zato Nacionalni program predviđa da žene između 50 i 69 godina svake druge godine dobiju poziv na besplatnu mamografiju, rekao je ministar i apelirao na žene da se odazovu. 

Podsjetio je da je i prije donošenja Nacionalnog programa mamografija bila dostupna ženama, ali je bila nejednolika pokrivenost Hrvatske, tako da su neke žene mogle obaviti pregled, a neke ne. "Mi smo danas uspostavili mrežu mobilnih mamografa tako da doslovce neće biti pedlja u Hrvatskoj nepokrivenog Programom, i to ga čini značajnim", rekao je ministar.

 Udruga Europa Donna zalaže da se Nacionalni program proširi i na žene od 40 do 50 godina, zbog spuštanja dobne granice pojavnosti te bolesti, kao i činjenice da je rak dojke najčešći pojedinačni uzrok smrti žena starih između 35 i 69 godina. U Hrvatskoj se samo 40 posto žena javi liječniku na vrijeme, a sve ostale u već uznapredovalom stadiju bolesti, ističu u Udruzi. 

Sudionici Dana ružičaste vrpce okupili su se u 11,55 sati ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, te u povorci krenuli preko Trga bana Jelačića do Cvjetnog trga. U Kazališnoj kavani na Trgu svi su sjeli i popili kavu. 

Uz ministra, tu je bila državna tajnica Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Dorica Nikolić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Zvonimir Šostar i drugi. 

Cijeli listopad je u svijetu posvećen borbi protiv raka dojke i poznat je kao ružičasti oktobar, a simbol mu je ružičasta vrpca. Akcija na Dan ružičaste vrpce, koji se obilježava prve subote listopada, u Hrvatskoj je već sedmi put organizirana i u 32 veća grada.