Cilj novih pravila je, ističe ministar Orsat Miljenić, uvođenje reda.


Od prvog siječnja za vozače vrijede nova pravila, a možda najzanimljiva vozačima je ona da neće moći registrirati auto ako nisu platili kaznu za prometni prekršaj.

Vezani članci Brzinomjer, ilustracija Vozači, oprez! Austrija uvela drastične kazne, možete ostati bez 5000 eura, ali i bez automobila Slika nije dostupna Kako prolazi novi zakon koji ne dozvoljava tehnički pregled za vozače s neplaćenim kaznama?

Svaka pravomoćna kazna će naime biti evidentirana u posebnom registru koji će biti umrežen s institucijama.

Sabor izmijenio Zakon o kaznenom postupku

Tako su spremne i stanice za tehnički pregled koje su već sada međusobno umrežene, a njima će Ministarstvo pravosuđa morati osigurati baze podataka u kojima će moći provjeriti za koje vlasnike vozila postoje neplaćene kazne.

Cilj novih pravila je, ističe ministar Orsat Miljenić, uvođenje reda. A da je uvođenje reda potrebno govori i podatak da je u posljednje četiri godine naplaćeno samo 12 posto kazni.

Osim što stručnjaci pozdravljaju nova pravila, ističu i kako bi kazne trebale biti rigoroznije, odnosno novčane kazne puno više.

Pored plaćanja kazni, novost je i da svatko tko napravi prometni prekršaj ima rok od tri dana platiti kaznu po popustu od 50 posto i smatrat će se da je kazna plaćena u cijelosti. Do sada je to važilo samo za kazne plaćene na licu mjesta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju