Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Od ponedjeljka u Hrvatskoj samo Zagrebačka burza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko tržište kapitala od ponedjeljka, 19. ožujka, imat će jedno centralno mjesto burzovne trgovine nakon skoro tromjesečnog procesa pripajanja, pripajanje Varaždinske burze Zagrebačkoj upisano je u sudski registar, čime se Varaždinska burza ugasila, a time će u Hrvatskoj poslovati samo jedna burza pod tvrtkom Zagrebačka burza d.d.

Tržišna kapitalizacija Zagrebačke burze od ponedjeljka će iznositi ukupno 295 milijardi kuna, od čega na dionice otpada 251 milijarda kuna, a gotovo 43 milijardi kuna je obveznica. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ulagači bježe s burze Zagrebačka burza danas potonula najniže u posljednjih sedam godina Slika nije dostupna Crni dana i na našim burzama Crobex 'potonuo' za 7,51 posto, dionice padaju

Ukupno će na Burzi biti uvršteno 426 vrijednosnih papira.

Formalno je proces pripajanja Varaždinske burze Zagrebačkoj dovršen u petak, 16. ožujka, upisom u sudski registar.

Ugovor o pripajanju Varaždinske Zagrebačkoj burzi potpisan je 21. prosinca prošle godine, a skupštine obiju burzi odobrile su ga tijekom siječnja ove godine.

'Nova' burza ne donosi nikakve promjene u članskim pravima brokera članova burze, niti će doći do prekida trgovine.

Od ponedjeljka će se sve informacije o trgovanju moći pratiti samo putem internet stranica Zagrebačke burze, s obzirom da se web site Varaždinske burze gasi.

Sredinom ove godine Zagrebačka bi burza trebala uvesti novi
trgovinski sustav, švedskog OMX-a, a do tada će u funkciji biti
sadašnji sustavi Zagrebačke i Varaždinske burze MOST i BTS. 

No, 'prema van' će se pokazivati jedinstvena burzovna cijena vrijednosnica, kao i jedinstveni trgovinski izvještaji.

Pripajanjem Varaždinske burze povećat će se i broj zaposlenih na Zagrebačkoj, s obzirom na to da će joj se 'pridružiti' pet od ukupno osam zaposlenika ukinute burze.

Jedna od njih je i posljednja predsjednica Uprave Varaždinske burze Melita Marčeta, koja bi, odobre li to Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) te Nadzorni odbor Burze, trebala postati članicom Uprave jedinstvene burze.

Predsjednik Uprave pak, također uz uvjet da ga odobre Hanfa i NO, bio bi trenutni direktor Zagrebačke burze Roberto Motušić.

Pripajanje se odrazilo i na metodologiju izračuna, kao i sastav
dioničkog indeksa Zagrebačke burze Crobex-a, koji će od ponedjeljka činiti 30 dionica.

Prema novoj metodologiji, u indeks će se uključivati samo onaj dio tržišne kapitalizacije koji je tržištu stvarno raspoloživ i dostupan, tzv. 'free float', kako bi se umanjio preveliki utjecaj dionica kompanija koje imaju veliku tržišnu kapitalizaciju, ali mali free float.

Također, indeks će moći promtnije 'reagirati' na značajne promjene na tržištu, primjerice zbog novog uvrštenja ili zbog vrlo aktivne trgovine nekom novom vrijednosnicom.

Prema novoj metodologiji, uvjete za uključenje u Crobex zadovoljilo je 17 dionica iz njegovog prijašnjeg sastava - Adris grupa, Arenaturist, Atlantska plovidba, Belišće, Dalekovod, HUP Zagreb, Institut građevinarstva Hrvatske, Jadroplov, Končar elektroindustrija, Luka Ploče, Petrokemija, Podravka, Privredna banka Zagreb, Riviera Poreč, Tankerska plovidba, Tehnika te Uljanik Plovidba.

Također, u novi sastav ulazi i sedam dionica koje su bile uključene u sastav VIN indeksa Varaždinske burze - Belje, Ericsson Nikola Tesla, Dom Holding, Luka Rijeka, Podravska banka, Slatinska banka i Viadukt.

Prema redovnim kriterijima uključeno je i pet novih dionica: AD Plastik, Badel 1862, Đuro Đaković Holding, Karlovačka banka i Viro, kao i jedna dionica po kriterijima za ubrzani ulazak, a riječ je o dionici Ine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene