Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građanska inicijativa: 'More je kopno'

Od nedjelje potpisivanje peticije o arbitraži

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodstvo građanske inicijative 'More je kopno' izvijestilo je danas da su završene sve pripreme za potpisivanje peticije za referendum o tome da se granični prijepor sa Slovenijom rješava 'isključivo i samo na za to nadležnim stalnim međunarodnim sudovima', koje će trajati od 15. do 29. studenog ove godine.

Nacionalni koordinator građanske inicijative 'More je kopno' Ivica Relković rekao je danas na konferenciji za novinare u Splitu da je 15 dana, koliko će trajati ta akcija, po zakonu 'maksimalni rok za prikupljanje potpisa kojim se zagovara raspisivanje referenduma'. Objasnio je kako u prvih nekoliko dana akcije neće biti postavljeni štandovi za prikupljanje potpisa, nego će volonteri odlaziti na prometna mjesta diljem Hrvatske, primjerice autobusna okretišta, i dijeliti tiskanice da ih građani potpišu. Rekao je da se tiskanica za potpisivanje te peticije može naći i na internetskoj stranici građanske inicijative 'More je kopno', a građani je mogu iskoristiti i poštom poslati na adresu građanske inicijative u Zagreb. 'Želimo da svi građani u Hrvatskoj mogu potpisati ovaj obrazac', rekao je Relković.

Pročitajte i ovo Ilustracija Hrvatske elektroprivrede Stotine milijuna eura HEP potražuje 100 milijuna eura od Elektroprivrede Republike Srpske: Ukoliko ne dođe do dogovora slijedi arbitraža Slika nije dostupna Konačna odluka Slovenski MVP Karl Erjavec neće odstupiti

>> Zahtjeva se raspisivanje referenduma o graničnom sporu sa Slovenijom

Govoreći o razlozima potpisivanja peticije za referendum, istaknuo je kako se 'tihom diplomacijom' mogu obavljati pripremni pregovori, ali 'završni čin mora biti potpuno javan zbog budućnosti međunarodnog poretka jer bi i druge države mogle doći u iskušenje da ih netko ucjenjuje i pritišće'. Dodao je da se takvim presedanom, kao što je slučaj između Hrvatske i Slovenije, ruši međunarodni poredak. 'Pitamo se kakvi su to dobrosusjedski odnosi ako neka zemlja ne želi stalni Međunarodni sud pravde u Haagu. Zar ne vjeruje stalnom sudu na koji nitko ne može vršiti političke pritiske?', upitao je Relković. Istaknuo je kako je samo stalni Međunarodni sud pravo mjesto za rješavanje sporova kakav je između Hrvatske i Slovenije. Nakon što se na takvom sudu 'utvrdi meritum problema', rekao je Relković, zemlje među sobom mogu riješiti kako režim provoditi - neškodljivim prolazom, kao što ga sada Slovenija ima, ili raznim oblicima ugovora. 'Režim se ne rješava na mjestu gdje jedna zemlja najavljuje drugoj da je imala plan ove ili one općine... U takvom ozračju se ne radi nikakva mirna, trezvena, dobrosusjedska pravna arbitraža', zaključio je Relković. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene