Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'More je kopno’

Zahtjeva se raspisivanje referenduma o graničnom sporu sa Slovenijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Splitski predstavnici građanske inicijative ‘More je kopno’ danas su na splitskoj Rivi, noseći državnu zastavu Republike Hrvatske, građanima dijelili letke kojima najavljuju prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o tome da se granični prijepor sa Slovenijom rješava ‘isključivo i samo na za to nadležnim stalnim međunarodnim sudovima’, a ne arbitražom.

Letkom se izražava i protivljenje ratifikaciji arbitražnog sporazuma s Republikom Slovenijom. Predstavnici građanske inicijative bili su odjeveni u majice s natpisom ‘More je kopno’. To je i geslo ove inicijative, kojoj je nakana prikupiti pola milijuna potpisa građana, kako bi raspisivanje referenduma bilo obvezujuće za Hrvatski sabor, i to s referendumskim pitanjem: Jeste li za to da se u cijelosti odbaci Sporazum o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije, odnosno da se prijepor između Republike Hrvatske i Republike Slovenije ne može rješavati na ad hoc arbitražnim sudovima, nego isključivo na Inicijativi je cilj prikupiti pola milijuna glasova građana Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu i Međunarodnom sudu pravde UNa- u Den Haagu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slovenski premijer tvrdi Pahor: Ako blokiramo Hrvatsku, prijeti nam izolacija Slika nije dostupna Detalji pregovora na vidjelu Pahor: Kosor je za ulazak u EU dala izlaz na more

>> Pahor: Arbitražni sporazum ide na referendum

>> Ribari sa 40 brodica prosvjeduju protiv Sporazuma

Potpisivanje peticije od 15. studenog

Voditelj akcije na splitskoj Rivi Krešimir Jelovac izjavio je novinarima kako se ovakvi leci danas dijele i u Zagrebu i Umagu, te najavio da će potpisivanje peticije za referendum u svim većim hrvatskim gradovima trajati od 15. do 29. studenoga. Napomenuo je kako akciju u ime građanske inicijative ‘More je kopno’ predvodi Ivica Relković. Ta građanska inicijativa je ‘protiv toga da se pristupanje Europskoj uniji kupuje ustupanjem teritorija’, kazao je Jelovac.(Hina)

Jeste li Vi za to da se u cijelosti odbaci Sporazum o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene