Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova pravila

Hoće li zbog zelenog listića sa zvjezdicama potražnja još više rasti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od 1. siječnja,2015. godine, svi eko proizvodi moraju imati oznake Europske unije. Prijelazno razdoblje koje su proizvođači imali za prilagodbu je gotovo.

Zeleni listić sa zvjezdicama oznaka je Europske unije za eko proizvode, a od sljedeće berbe imat će je i hrvatski eko proizvodi.

Pročitajte i ovo Kupovina EU proizvoda ispod prosjeka EU-a (Foto: Dnevnik.hr) Malo ekoloških proizvođača Usprkos plodnoj zemlji Hrvatska i dalje uvozi ekoproizvode Slika nije dostupna Velik potencijal I to je moguće: Grana poljoprivrede koja u Hrvatskoj okuplja sve više proizvođača

Potrošači sve više traže upravo eko proizvode, a s ovom oznakom će to biti i lako provjerljivo. 'Ispod znaka stoji kod kontrolnog tijela koje kontrolira eko proizvođače. U RH je ovlašteno 8 kontrolnih tijela i svaki ima pripadajući kod', kaže Darija Musulin iz Ministarstva poljoprivrede.

Potražnja je, u Europskoj uniji, pa i Hrvatskoj, veća od ponude.

'Zelenom idejom' na tržište: Najboljim eko proizvođačima besplatno oglašavanje!

A 70 posto europskih potrošača, vjeruje da su eko proizvodi, zaista eko. U Hrvatskoj je nešto drugačije, što i ne čudi jer od ukupnog poljoprivrednog zemljišta tek 3,12 posto je pod eko proizvodnjom. Iako je broj proizvođača sa 130 2003. godine narastao na 1.609 2013. godine.

Ipak, još uvijek nemamo mesa i mesnih prerađevina na eko tržištu iako se stoka uzgaja na eko način. I to najviše ovce, njih 19.000.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene