Hrvatsko zvono iz Brezničkog Huma stiglo je, nakon dugog putovanja, do župe Sv. Franje u katoličkoj misiji u Keniji.


Tamo je protekle nedjelje posvećena nova crkva koju je za 20.000 vjernika tog zabačenog kraja sagradio hrvatski misionar fra Miro Babić. Nakon misnog slavlja uz tradicionalne lokalne plesove posvećeno je i zvono uz crkvu. Zvono je stiglo iz Brezničkog Huma kao dar koji je misiji uputila obiteljska tvrtka Metal Product Stjepana Šafrana.

Vezani članci Slika nije dostupna OD BREZNIČKOG HUMA DO KENIJE Hrvatsko zvono na putu u Afriku Slika nije dostupna Priključite se afričkom putu dobrote fra Mire Babića

Prvu zvonjavu pratili su radost i veselje lokalnog stanovništva koji su uz tradicionalne pjesme i plesove Kikuyu plemena upotpunili slavlje.

U misiji u Africi dosad nije bilo crkvenog zvona, a njegove zvukove zamijenili su bubnjevi. No, fra Miro je na crkvi, koja je strpljivo građena pet godina, želio vjernicima približiti i zvukove zvona.

Uz pomoć volontera u Hrvatskoj molba za zvono proširila se internetom i stigla do Barbare Vuković, članice uprave tvrtke Metal Product i unuke Stjepana Šafrana. Zvono je izradio ljevač Josip Tržec,inače Barbarin otac.

Zvono je posvećeno sv. Franji, a na njemu je upisan franjevački pozdrav ”Mir i dobro” na hrvatskom i svahili jeziku ”Amani na wema”. Teško je 95 kilograma. Prijevoz do Afrike organizirala je Podravka.

Uz školu za siromašnu djecu sv. Franjo, fra Miro Babić vodi i sirotište Mali dom pod čijim je krovom svoj dom pronašlo oko 300 afričkih mališana.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju