Hrvatsko zvono iz Brezničkog Huma stiglo je, nakon dugog putovanja, do župe Sv. Franje u katoličkoj misiji u Keniji.


Tamo je protekle nedjelje posvećena nova crkva koju je za 20.000 vjernika tog zabačenog kraja sagradio hrvatski misionar fra Miro Babić. Nakon misnog slavlja uz tradicionalne lokalne plesove posvećeno je i zvono uz crkvu. Zvono je stiglo iz Brezničkog Huma kao dar koji je misiji uputila obiteljska tvrtka Metal Product Stjepana Šafrana.

Prvu zvonjavu pratili su radost i veselje lokalnog stanovništva koji su uz tradicionalne pjesme i plesove Kikuyu plemena upotpunili slavlje.

U misiji u Africi dosad nije bilo crkvenog zvona, a njegove zvukove zamijenili su bubnjevi. No, fra Miro je na crkvi, koja je strpljivo građena pet godina, želio vjernicima približiti i zvukove zvona.

Uz pomoć volontera u Hrvatskoj molba za zvono proširila se internetom i stigla do Barbare Vuković, članice uprave tvrtke Metal Product i unuke Stjepana Šafrana. Zvono je izradio ljevač Josip Tržec,inače Barbarin otac.

Zvono je posvećeno sv. Franji, a na njemu je upisan franjevački pozdrav ”Mir i dobro” na hrvatskom i svahili jeziku ”Amani na wema”. Teško je 95 kilograma. Prijevoz do Afrike organizirala je Podravka.

Uz školu za siromašnu djecu sv. Franjo, fra Miro Babić vodi i sirotište Mali dom pod čijim je krovom svoj dom pronašlo oko 300 afričkih mališana.