Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedinstveni studij

Od 2010. vjerojatan Studij domovinske sigurnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U okviru Sveučilišta u Zagrebu od 2010. godine mogao bi započeti s radom novi dodiplomski studijski program civilne sigurnosti i zaštite pod nazivom ‘Studij domovinske sigurnosti’, najavio je danas pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić.

Kalinić je o tome govorio na konferenciji za novinare nakon povratka sa studijskog putovanja u Colorado Springs i posjeta Sveučilištu Colorado koji će pomoći pri ustroju zagrebačkog studija. U zagrebačkom izaslanstvu su, osim Pavla Kalinića i njegova zamjenika Adriana Majhera, bili predstavnici vatrogastva, policije i Sveučilišta, a od 10. do 15. kolovoza posjetili su gradonačelnika Colorado Springsa, zapovjedništva tamošnjih vatrogasaca i policije te šerifa okruga El Paso.

Pročitajte i ovo Upisne kvote i loši rezultati maturanata - 5 matematika najveći strah Istražili smo hoće li fakulteti spuštati kriterije: "Problem je jer upisujemo studente koji realno ne mogu završiti fakultet" Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) ''Previše je poklonjenih ocjena'' Rezultati mature loši zbog slabe pripreme? ''Žale se da nisu dobili upute, a dobili su ih 100. Treba sjesti i naučiti''

Predavat će profesori sa Sveučilišta Colorado

Adrian Majher izvijestio je da su tijekom posjeta dogovorili da će na Studiju domovinske sigurnosti u Zagrebu predavati profesori sa Sveučilišta u Coloradu, stručnjaci iz ureda guvernera i američki operativci s terena. Program bi se, kaže, odvijao na engleskom jeziku, a pohađali bi ga oni koji su već završili neki fakultet ili su na 3. godini matičnoga fakulteta. ‘Isprva bi se na tom dvogodišnjem, međunarodnom studiju obrazovali prije svega članovi našeg vatrogastva i policije’, napomenuo je dekan Učiteljskog fakulteta Vladimir Šimović, ali i dodao kako imaju želju da studij preraste u regionalni edukacijski centar koji će pohađati i zainteresirani iz srednje i istočne Europe te susjednih država.

Ekstremne situacije - ekstrema tehnika

Studij bi zajednički financirali zagrebačko Sveučilište i Sveučilište u Coloradu te Grad Zagreb. Kalinić je, odgovarajući na novinarsko pitanje što je s višenamjenskim vozilom kojega je ove godine namjeravao nabaviti Ured za upravljanje u hitnim situacijama, kazao da za takvo vozilo, s obzirom na recesiju, trenutno nema novaca. Višenamjensko vozilo ili 'tenkić', kako ga neki mediji nazivaju, dobro bi nam došao u nedavnom požaru na Jakuševcu ili sličnim situacijama, kazao je Kalinić, baš kao što nam je potrebna bespilotna letjelica i termovizija, ocjenjujući kako je za ekstremne situacije potrebna i ekstremno dobra tehnika. (Hina)

Mislite li da Hrvatskoj treba Studij domovinske sigurnosti?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene