Plastične vrećice od prvog siječnja više nisu besplatne. Trgovci su ih dužni naplaćivati. No, ne naplaćuju ih svi i ne naplaćuju svaku vrstu plastičnih vrećica pa su Prijatelji životinja krenuli u akciju.

Galerija


Plastične vrećice neizostavne su na zagrebačkoj, ali i ostalim tržnicama. Iako svjesni njihove štetnosti, i kupci i trgovci ih koriste.

Vezani članci Bjelogrdi dupin uginuo zbog plastike u želucu (Dnevnik.hr) Uginuo dupin: U želucu mu pronašli više od 80 plastičnih vrećica Slika nije dostupna Možemo li mi išta napraviti bez dodatnih packi? Hrvatskoj stiglo još jedno upozorenje EK

''Kad im kažem da su djeca u vrtiću rekla da su to smećice, a ne vrećice, mnogi se obrate i kao neće više, tek onda im dolazi do svjesti. Ima onih koji zaborave, ali ima i onih koji imaju 20 po rukama'', priča trgovac Zdravko.

Od početka godine trgovci su dužni naplaćivati plastične vrećice. No, one najlaganije još uvijek su besplatne.

Veliki trgovci ističu da je problem u reciklaži, ne toliko u korištenju. ''Mi smo riješili da smo počeli naplaćivati i ranije nego je to postala zakonska obaveza. Kupci su na takve mjere navikli jer je danas u javnosti dosta prisutan trend zaštite okoliša'', rekao je Slobodan Školnik, predsjednik uprave trgovačkog lanca.

Da ih u trgovinama naplaćuju, primijetili su i građani. Prijatelji životinja zalažu se za naplatu svih vrećica. Neke od zemalja u Europi riješile su to kroz porez na plastične vrećice. ''Smatramo da je trebalo dati točan iznos ispod kojeg ta vrećica ne smije biti prodavana. Evo, prijedlog je bio dvije kune'', mišljenje je Luke Omana iz Prijatelja životinja.

Naplata ili izbacivanje mogli bi imati posljedice za radna mjesta. ''Puno ljudi ovdje na istoku Europe radi u toj vrsti industrije i naravno da će mnoga radna mjesta biti ugrožena. Čim vi nešto naplaćujete, automatski pada prodaja'', ističe Kruno Horvatiček iz tvornice za proizvodnju plastičnih proizvoda. U ovoj branši, prema nekim procjenama, kod nas radi oko sedam tisuća ljudi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr