Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedna dozvola za sve

Planirate graditi nešto? Ovo od 1. siječnja morate znati!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S prvim danom 2014. godine na snagu stupaju novi zakoni o gradnji, prostornom uređenju i građevinskoj inspekciji.

U 2014. u graditeljstvu i prostornom uređenju građane čekaju sljedeće novosti:

Pročitajte i ovo Tomislav Rosandić, suvlasnik zgrade Nadležni uskoro na terenu U centru Zagreba građani organizirali samozaštitu: ''Jedino to nam je preostalo, ovo nije normalna situacija'' Slika nije dostupna Što kažete? VIDEO Ovako će izgledati nove kuće u poplavljenoj Gunji

E-GRAĐEVINSKA DOZVOLA – Hrvatska uvodi samo jednu dozvolu za gradnju i ta će se izdavati elektroničkim putem, kao što je praksa u najrazvijenijim europskim zemljama. Kako bi se olakšalo investitorima, građevinske dozvole izdavat će se bez reguliranja komunalnog i vodnog doprinosa, ali će investitor osam dana prije početka gradnje morati dokazati da je riješio to pitanje. Postupak je jednostavan, transparentan i kratak.

Građevinska dozvola po novom zakonu vrijedi tri godine, odnosno u tome roku morat će započeti gradnja.

RASTEREĆUJE SE INVESTITOR – Komunalni i vodni doprinos reguliraju se nakon pribavljanja građevinske dozvole, a prije početka prijave gradnje.

UVODE SE ROKOVI ZA DOVRŠETAK GRADNJE – Svaka će se gradnja za koju se dozvola dobije po novom Zakonu o gradnji trebati završiti u određenom roku - morat će se urediti fasada i okoliš u roku od 3 do 10 godina od početka gradnje - ovisno o složenosti građevine.

LAKŠE ĆE SE UKLANJATI RUŠEVINE – One koje predstavljaju opasnost za ljude i nagrđuju izgled mjesta – ako vlasnik ne ukloni sam uvedene su zakonske pretpostavke da ruševinu o trošku vlasnika može ukloniti treća osoba

BESPRAVNA GRADNJA IZVAN GRAĐEVINSKOG PODRUČJA UKLANJAT ĆE SE PO HITNOM POSTUPKU – Inspektori mogu izdavati rješenja za rušenje u roku od osam dana od izlaska na teren za objekte izgrađene izvan građevinskih zona.

Što se tiče bespravne gradnje unutar građevinskih područja, novi zakon propisuje izdavanje rješenja za rušenje, uz mogućnost odgode koja bi poslužila ishođenju dozvole za gradnju. Pritom bi inspektori naplatili prateću kaznu, a ako bespravni graditelj odbije mogućnost ishođenja dozvole, ide se na rušenje u roku dva tjedna

LAKŠE ĆE SE I BRŽE PROCESUIRATI BESPRAVNA GRADNJA – Za jednostavnije zahvate kao što su nadstrešnice, ograde i slično postupak će voditi komunalni redari, a za ostale građevine građevinska inspekcija.

OBESHRABRUJE SE ŠPEKULIRANJE GRAĐEVINSKIM ZEMLJIŠTEM
– Zakonom je propisano da građevinsko zemljište na kojem se 5 godina ništa ne događa može prestati biti građevinsko.

INFORMACIJE O PROSTORU POSTAJU JAVNE - Prostorni planovi moraju biti dostupni na uvid javnosti u tijeku njihove izrade, donošenja i važenja – uvedena je tzv. LOKACIJSKA INFORMACIJA – svaki će građanin moći zatražiti pisanu informaciju od svog lokalnog ureda o tome što na svojoj čestici može graditi – ured će ju trebati izdati u roku od 8 dana od zahtjeva.

Koliko je dosad riješeno zahtjeva za legalizaciju i gdje najviše zapinje?

UREĐENJE FASADA - Vlasnicima novih objekata novi Zakon o gradnji nameće obvezu uređenja fasade i okoliša u razdoblju od pet godina za obiteljske kuće i do 10 godina za složene građevine. Ako se ti rokovi prekorače, otvorena je mogućnost kazne od tri tisuće kuna mjesečno.

Što se tiče vlasnika starih kuća bez fasade, na njih se ne odnose spomenuti rokovi i kazne.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene