Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomoć vrijedna 50.000 kuna

Oči koje vode: 'Sa psom je život puno lakši, a kretanje sigurnije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od najtežih hendikepa - sljepoća, pogađa oko 6.000 ljudi u Hrvatskoj.

Za odlazak u banku, poštu, kupnju - svakodnevne obveze, potrebna im je pomoć. A nju pronalaze u psima vodičima. No njihovo školovanje je skupo, a na psa se ponekad čeka i dvije godine. Labradorka Viki u Gordaninim je rukama 5 mjeseci. Gordana se od nje od tada ne odvaja. 'Život je puno lakši, puno društveniji, mnogo je lakše i sigurnije kretati se sa psom', rekla je Gordana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Proširenje skupina korisnika Predstavljen nacrt zakona o psu pomagaču Slika nije dostupna Bizarne životinje Ova misteriozna morska neman je slijepa i može doći bilo gdje!

Put do 50-ak komandi i potpunog školovanja psa vodiča traje do 2 godine. I košta oko 50 tisuća kuna, a sve počinje treningom poslušnosti. 'Ako pas ide za vodiča, počinje se s treninzima vođenja. Prvo ide pravac pa se ubacuju rizoli - silazni, uzlazni', rekao je trener Mario iz Centra za rehabilitaciju Silver. Kako bi postali nerazdvojan tandem, dio treninga pas i korisnik odrađuju zajedno. Na kraju polažu i ispit.

>> 'Slijepi su oni s predrasudama'

'Ja moram naučiti komande koje pas zna i davati psu te komande. Instruktor ide iza i govori što je bilo dobro, što nije, što moram odraditi', rekla je Ivana. Tko želi psa vodiča - mora proći obuku. 'Osobe koje se prijave za psa vodiča, mogu ga dobiti kada instruktori imaju psa koji najbolje odgovara karakteristikama te slijepe osobe', rekla je Mira Katalenić iz Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet.

No na psa se čeka i do dvije godine. A na listi čekanja je, neprekidno, 70 zahtjeva. U potpunom mraku, uvjerila se i Nina, nije jednostavno živjeti. 'Meni kojoj nisam slijepa bilo je strašno. Stalno sam mislila da ću udariti u nekoga ili nešto, da ću pasti', rekla je Nina. Tako je i slijepim osobama bez pasa vodiča. A njih je previše. Tek svaka 80. dobije oči koje ju vode.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene