Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ples oko štange i ostale riječi koje je Vladimir Šeks jučer uputio SDP-ovoj zastupnici Gordani Sobol razljutile su ženske udruge. Oglasila se i udruga Mobbing tvrdeći da je to zlostavljanje zastupnice na radnom mjestu koje mora imati sankcije.


Riječi Vladimira Šeksa upućene Gordani Sobol udruga Mobbing nazvala je upravo tako mobbingom. 'To je nedopustivo ponašanje to je jedan uvredljivi govor jednog ozbiljnog političara', smatra Jadranka Apostolovski iz udruge Mobbing.

Vezani članci Zoran Milanović položio vijence ne Mirogoju Šeks predložio opoziv Milanovića, on mu odgovorio: "Neka ga pokrene. Možda netko pokrene i istragu o zločinima u Osijeku..." Slika nije dostupna Šeks poručio Sobol da se drži pristojnosti kao što se drži plesa oko štange, Bauk gađan papirima!

Da u stvarnom životu i političkoj areni ne vrijede ista pravila, pokazuju brojni svjetski primjeri fizičkih sukoba u parlamentu. U odnosu na to, tvrde stručnjaci, kod nas je situacija još uvijek pod kontrolom. 'Nažalost često ne biraju sredstva, ali na sreću retorička, kako bi se ostvarila prednost, nekoga diskreditiralo, dovelo u lošu situaciju', istaknuo je Boris Blažinić iz Instituta za kvalitetu i razvoj ljudskih potencijala.

Takva je komunikacija ipak neprikladna, potvrđuje i etički kodeks državnih dužnosnika. 'Međusobni odnosi državnih službenika, odnosno svi oblici komunikacije državnih službenika temelje se na uzajamnom poštovanju, povjerenju, suradnji, pristojnosti, odgovornosti i strpljenju', stoji u kodeksu. 'Opijeni su bogom Hibrisom ili moći i misle da su nedodirljivi, drugim riječima to je manjak, i političke, i moralne, i svih ostalih odgovornosti', smatra Blažinić.

'Gđa Sobol trebala bi uputiti pismo odnosno pritužbu i tražiti zaštitu svog dostojanstva na svom radnom mjestu', ističe Apostolovski. 'Očekujemo i neke sankcije', dodaje Gordana Obradović-Dragišić iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje. Možda su riječi politički alat, ali način na koji se koriste stvaraju mnogo veću štetu.

'Svojim ponašanjem trebaju pokazati pozitivni primjer, jer to se poslije reflektira u društvu i onda se čudimo zašto su i djeca nasilna, i zašto zapravo ima sve više nasilja različite vrste', poručuje Apostolovski.