Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prije dva mjeseca u hrvatskom su mlijeku otkrivene nedopuštene razine aflatoksina. Tri najveće tvornice mlijeka obustavile su otkup s više od 600 farmi u Istočnoj Hrvatskoj. Intervenirala je država. Farmeri su dobili zamjensku hranu, bez aflatoksina.


Nešto malo više od polovice farmi, točno 58 posto farmi, ponovno ima mlijeko s dopuštenim razinama aflatoksina. Njihovo mlijeko se otkupljuje. Ostali, na žalost, opet bacaju svoje mlijeko. Neispravno mlijeko više se ne odvozi u bio-plinska postrojenja. Farmeri koji nisu uspjeli spustiti razinu aflatoksina na rubu su izdržljivosti. Oni već 2 mjeseca rade bez plaće.

Vezani članci Slika nije dostupna Seljaci u šoku: Prekinut otkup mlijeka! Evo kolika je cijena opstanka! Slika nije dostupna 'Vlada je poručila građanima da kupuju uvozno jer naše ne valja!'

Duško Latinović 52. dan od pojave aflatoksina baca mlijeko sa svoje farme. U septičku jamu svakoga dana baci dvije i pol tisuće kuna. 'Izgubljen i stjeran uz zid. Od ove farme ovisi 10-15 osoba', kazao je.

Više od mjesec dana Duško hrani krave točno onako kako su propisali stručnjaci ministarstva poljoprivrede. No, razina aflatoksina u njegovu mlijeku se ne spušta. 'Dobili smo zamjensku hranu, kupili mikofiksatore i krenuli s tim, Ništa se nije mijenjalo i dalje je sve isto. Ne znamo više dokle će nas to dovesti. Jednostavno, nemamo više recept', požalio se Duško.

>> Ministarstvo: Akcija odvoza mlijeka je počela! Mljekari: Cisterne nisu stigle na farme

Mlijeko se još uvijek ne otkupljuje s više od 100 slavonskih farmi. 'Na žalost pojavljuju se novi slučajevi ili se povraćaju oni koji su ušli nakon prvog slučaja u proizvodnju, odnosno preradu njihovo mlijeko, pa su opet dobili zabranu', kazao je Antun Laslo iz Zajednice udruge seljaka Slavonije i Baranje.

Ovih dana na selo je stigao novi naputak ministarstva poljoprivrede. Za kilogram ispravne krmne smjese seljaci moraju dati 4 kilograma svoga neispravnog kukuruza. 'Taj akcijski plan Ministarstva poljoprivrede nama proizvođačima mlijeka ide samo na štetu, a nikako da oni nama pomažu', dodao je Laslo.

Farmerima pred bankrotom nije do smijeha. Nije lako hraniti krave i bacati mlijeko. Farmerima se čak prijeti i službenom zabranom otkupa mlijeka. Naime, najavljeno je da će sve one koji nisu uspjeli spustiti razinu aflatoksina posjetiti veterinarska inspekcija. Ako u roku od dva do tri tjedna ne spuste razine aflatoksiona, prijeti im službena zabrana otkupa mlijeka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook