Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru odustalo je od daljnjeg postupka protiv Marijana Živkovića. Vukovarcu i ocu dvojice poginulih branitelja sudilo se zbog razbijanja ćirilične ploče na Policijskoj postaji u Vukovaru 2013. godine.

Galerija


Potvrdio nam je to Živkovićev odvjetnik Emil Mitrovski koji kaže kako je novo psihijatrijsko vještačenje utvrdilo da Živković u trenutku počinjenja djela nije bio ubrojiv. 

Marijan Živković (Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL) - 3 Branitelji traže obustavu postupka protiv Živkovića: Žele i da mu se isplati naknada zbog poniženja i duševnih boli

Miroslav Škoro (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Škoro oštro po pravosuđu: "Sudbena vlast nije 'sveta krava' kojoj se ne može poslati poruka da nešto loše radi"

"Time je rasprava postala bespredmetna, a Marijan Živković je slobodan čovjek", kaže Mitrovski i dodaje da njegov klijent, dok je razbijao ćirilićne ploče, bio "ponesen emocijama te nije mogao upravljati svojim postupcima". 

"Ovo je pravna, a ne politička pobjeda", tvrdi odvjetnik dodajući da je njegov "klijent zadovoljan ovakvom odlukom".

O ovoj se odluci na Twitteru oglasila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je napisala da je to ''jedina prava odluka''.

Obnovljeni postupak počeo u rujnu

Podsjetimo, u rujnu je na Općinskom sudu u Vukovaru počeo ponovljeni sudski postupak protiv Marijana Živkovića zbog razbijanja dvojezične ploče na zgradi Policijske postaje u rujnu 2013. godine.

Reagirao je Savjet za branitelje Vukovarsko-srijemske županije koji je zatražio obustavu postupka protiv vukovarskog branitelja i oca dvojice sinova poginulih u Domovinskom ratu Marijana Živkovića poručujući kako je riječ o "protuustavnom i protuzakonitom sudskom progonu koji se vodi već šestu godinu".

U studenom 2016. vukovarski Općinski sud donio je prvostupanjsku oslobađajuću presudu u postupku protiv Živkovića zbog razbijanja dvojezične ploče na zgradi policijske postaje u Vukovaru početkom rujna 2013. Živković je tada oslobođen optužbe u sva tri kaznena djela.