Savjet za branitelje Vukovarsko-srijemske županije zatražio je u ponedjeljak obustavu postupka protiv vukovarskog branitelja i oca dvojice sinova poginulih u u Domovinskom ratu Marijana Živkovića poručujući kako je riječ o ''protuustavnom i protuzakonitom sudskom progonu koji se vodi već šestu godinu".

Galerija Marijan Živković (Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL) - 3 Marijan Živković (Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL) - 2 Marijan Živković (Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL) - 1 +0 Ćirilica u Vukovaru (Foto: Dnevnik.hr)

Na Općinskom sudu u Vukovaru nedavno je počeo ponovljeni sudski postupak protiv Marijana Živkovića zbog razbijanja dvojezične ploče na zgradi Policijske postaje u rujnu 2013. godine. 

Vezani članci Ministar Ivan Malenica (lijevo) na sjednici Odbora za ljudska prava (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Ministar Malenica o Vukovaru: "Nadam se da neće biti potrebe za raspuštanjem vukovarskog Gradskog vijeća" Povratak dvojezičnih ploča u Vukovar? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Vraćaju li se dvojezične ploče u Vukovar? Izborna godina nosi novi izazov za Andreja Plenkovića i njegovu Vladu

Kako županijski Savjet za branitelje ističe u priopćenju, u vrijeme mandata Zorana Milanovića u Vukovaru su, protivno članku 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, nasilno postavljene ćirilične ploče pod okriljem noći i unatoč upozorenjima vukovarskih i drugih hrvatskih branitelja da to ne čine.

Po ocjeni Savjeta za branitelje tadašnja je vlast svjesno i bahato kršila zakon i Ustav, ignorirala upozorenja branitelja i potom krenula u kazneni i prekršajni progon svih koji su uklanjali protuzakonito i protuustavno postavljene ćirilične ploče.

Nisu se borili za povlašten status

U priopćenju ističu da se za Marijana Živkovića, "hrvatskog branitelja i oca dvojice sinova koje je ubio srbijanski, crnogorski i JNA agresor", ne traži pomilovanje niti oslobađanje na temelju valjanih sudskih vještačenja jer se branitelji nisu borili za povlašten status, već za poštivanje zakona i Ustava.

Traže da se u hitnom postupku donesu i provedu odluke sukladne članku 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina te time osigura zaustavljanje sudskog progona Marijana Živkovića i suspenzija svih optužbi protiv njega jer su, kažu, temeljem spomenutog članka Ustavnog zakona ćirilične ploče bile protuustavno i protuzakonito postavljene. Zbog toga, tvrde, ne postoji ni kazneno djelo zbog kojega bi se protiv Živkovića vodio postupak.

Traže i isplatu naknade Živkoviću zbog pretrpljenih poniženja, stresa, duševnih boli i financijskih troškova tijekom suđenja, kao i retroaktivno poništenje 30-ak presuda hrvatskim dragovoljcima i braniteljima koji su osuđeni za isto "nepostojeće prekršajno i kazneno djelo uklanjanja protuustavno i protuzakonito postavljenih ćiriličnih ploča te isplatu naknade za sve parnične troškove i plaćene kazne". (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju