Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čak 50.000 umirovljenika moglo bi ostati bez mirovine za listopad jer Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje nisu dostavili OIB.


Bez mirovine za listopad moglo bi ostati oko 50.000 umirovljenika. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje obustavio je isplatu mirovina za taj mjesec korisnicima koji nisu dostavili osobni identifikacijski broj - OIB.

Gost Dnevnika Nove TV u 19:15h bit će ministar Mirando Mrsić koji će, između ostalog, govoriti i o najnovijem problemu oko mirovina.

Riječ je o 5.400 umirovljenika iz Hrvatske te oko 46.000 korisnika mirovine iz inozemstva koji u trenutku ostvarivanja mirovine OIB nisu imali jer tada nije postojao ili im nije dodijeljen jer ne žive u Hrvatskoj.

>> Linić: 5.500 kuna nije velika mirovina, ali i tu ćemo rezati

Vezani članci Slika nije dostupna U potrazi za dostojanstvenom starosti u Hrvatskoj: "Svaka kuna nam je dragocjena i velika..." Slika nije dostupna SDP predlaže zakon o izjednačavanju mirovina

'Nedostavljanje OIB-a nije dovoljan razlog za obustavu isplate mirovine. Ne treba ljude kažnjavati. Porezna je mogla dodijeliti OIB po službenoj dužnosti', smatra Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika.

Glasnogovornik Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Filip Dujmović smiruje situaciju i poručuje da ne treba paničariti. 'Ovo ne znači da dio umirovljenika gubi pravo na mirovinu već samo privremenu obustavu isplate mirovine koja će trajati dok ne dostave OIB. Kaže da oni koji su putem Porezne već dobili svoj OIB, da ga mogu dostaviti u Zavod poštom, telefonski, faxom ili mailom. Oni koji OIB nemaju, kaže, neka ga zatraže od Porezne. Ukoliko umirovljenicima mogu pomoći članovi obitelji, imaju li već OIB mogu provjeriti na internetskim stranicama Zavoda.

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava neslužbeno se doznaje da Zavod za mirovinsko osiguranje nije mogao od Porezne po službenoj dužnosti zatražiti OIB korisnika jer nemaju ni JMBG.

Nakon upozorenja Zavoda svega nekoliko stotina korisnika mirovina iz inozemstva OIB je dostavilo. Isto je učinilo i oko 2.500 korisnika iz Hrvatske od njih 5.400 koji su to trebali učiniti.

Sve to, tvrdi izvor iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava, otvara sumnju da su te mirovine koristili mnogi koji na to nisu imali pravo, kao i da među korisnicima ima i određen broj umrlih čije je mirovine nakon njihove smrti, a koje se isplaćuju na račune stranih banaka, podizao netko drugi.

Zbog toga će se, doznaje se, u cijelu priču uključiti i policija te DORH koji će u idućih 15 dana provjeravati što se dogodilo s 2.000 korisnika mirovina iz Hrvatske koji još nisu dostavili OIB.

Pokaže li se da je mirovine podizao netko tko na njih nije imao pravo, novac će, kažu u resornom ministarstvu, vratiti. U Ministarstvu poručuju da će se svima koji OIB dostave obustavljena mirovina isplatiti naknadno. Za one koji OIB ne dostave obustava i dalje ostaje na snazi. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook