Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Zbog spornog priloga

Gotovina tuži nizozemsku televiziju, traži 50.000 eura odštete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odvjetnici generala Ante Gotovine uputili su sudu u Amsterdamu tužbu protiv nizozemske televizije NCRV.

'Tužena televizijska kuća dana 14. siječnja 2011. godine emitirala je prilog u kojem je bivši nizozemski pripadnik UNPROFOR-a Stefan van Zanten lažno tvrdio kako je general Gotovina odgovoran za zločine koji su navodno tijekom 1992. godine počinjeni protiv Srba u BiH , a navodno je zbog tih ružnih događanja van Zanten obolio od PTSP-a', stoji u priopćenju, koje je medijima uputio odvjetnik obrane Luka Mišetić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odvjetnici tuže nizozemsku televiziju Pričajući o Gotovini pustili snimke srpskih logora? Slika nije dostupna Gotovinina obrana traži odbacivanje optužbi za ubojstvo

>> Pričajući o Gotovini pustili snimke srpskih logora?

Obrana generala Gotovine ističe kako jednostrano objavljivanje 'takve nebulozne i neistinite tvrdnje, TV postaja NCRV ne samo da nije tražila očitovanje druge strane, već je, da bi pojačala mučni dojam, tijekom emisije prikazivala jezive kadrove izmučenih Hrvata i Bošnjaka zatočenih u zloglasnom srpskom koncentracionom logoru Trnopolje, sugerirajući da su to Srbi u logorima pod kontrolom generala Gotovine.

Kadrove iz Trnopolja je primijetila i istraživačica amsterdamskog Free Universtyja, koja je također reagirala. 'Ova televizijska organizacija nije htjela dati javni odgovor, što sam od njih tražila, kako bi to ispravili, ali su mi poslali osobni e-mail u kojem su priznali da su formalno te slike bile krivi izbor, ali da ipak smatraju kako su slike u duhu te priče', rekla je Erna Rijsdik.

Od nadležnog suda u Amsterdamu obrana traži da TV mreža NCRV u prvoj sljedećoj emisiji objavi javnu ispriku generalu Gotovini te da istu objavi na svojim internetskim stranicama i tamo je zadrži najmanje 14 dana.

Osim toga, obrana generala Gotovine traži 50.000 eura odštete od iste televizije, zbog nanošenja štete, a traže i zabranu objavljivanja priloga o Gotovini, bez njegovog očitovanja, ili očitovanja njegovih zakonskih predstavnika, što je sukladno i nizozemskom zakonu.

'Iako smo u zadnjih mjesec dana pokušali stupiti u kontakt s televizijskom kućom da bi oni jednostavno objavili ispravak i ispričali se generalu Gotovini, međutim, oni se nisu htjeli reagirati na naše pozive i pisma i prema tome bili smo prisiljeni podignuti tužbu', rekao je Mišetić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene