Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OBNOVA KAO LABIRINT BEZ KRAJA

Novu zimu u kontejnerima će dočekati oko 300 Zagrepčana: "Mi tu radimo sve što možemo da im olakšamo"

Aktualno Galerija Obnova - 1 Obnova - 1 Foto: DNEVNIK.hr Obnova - 5 Obnova - 5 Foto: DNEVNIK.hr Obnova - 4 Obnova - 4 Foto: DNEVNIK.hr Obnova - 3 Obnova - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Obnova - 2 Galerija 1/5 >>
Labirint bez kraja. Tako se može opisati obnova nakon potresa. Od birokracije do manjka radne snage i građevinskog materijala. Kako cijene idu gore, u gorem su stanju radnici i izvođači, ali i građani koji će još jednu zimu dočekati u kontejnerima.

Stan u prašini, a pod prašinom i Suvad iz Velike Kladuše. Prije pet mjeseci došao je u Hrvatsku. Radova je puno, radnika malo: "Manjka nam radne snage, nema ljudi. Radi se, mora se raditi", kaže. 

Moraju biti tri-u-jedan radnici: "I zidati i nositi šutu kad manjka ljudstva. Tako da smo opterećeni s time", kaže Fikret Hrnčić, izvođač radova.

Opterećeni su i cijenama građevinskog materijala, koje su doživjele boom. U odnosu na 2019., opeka je porasla za čak 23 posto, a cijena crijepa za 28.

Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet objašnjava rast cijena. "Skladišta se za vrijeme pandemije nisu punila i to je jedan razlog zašto je došlo do povećanja cijene. Otežan je bio transport."

Pročitajte i ovo Provjereno: Banovina nakon potresa - 4 PROVJERENO DONOSI Slučaj Banovina: Dali smo puste milijune, a nije izgrađena nijedna kuća. Slijedi i nova katastrofa

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna REDOVITA SJEDNICA VLADE Plenković naredio promjene zakona: ''Oni koji su se zaštitili kao lički medvjedi potiču na neposluh. Uvest ćemo sankcije''

Najviše nedostaju željezo, drvo i plastika. Potražnja za njima porasla je za gotovo 100 posto jer se koriste u svim građevinskim radovima, a ako nema njih, nema ni obnove.

Ministar Horvat obećao je da će se svi ugovori na kojima je došlo do poskupljenja korigirati. Treba riješiti i manjak radne snage. U građevini je trenutačno zaposleno 38 tisuća stranih radnika.

"Procjenjujem da već sada postoji potreba za toliko radnika jer smo mi doživjeli jedan veliki odljev radnika", rekao je Darko Jambreković iz Udruge poslodavaca graditeljstva.

Prava obnova još nije ni počela, ali sa svakim novim izmjena i dopunama Zakona vlast nas uvjerava da će se ona ubrzati.

"Kada se ova dva dokumenta donesu, dugoočekivana konstrukcijska obnova će krenuti, a to je onaj prijelomni trenutak koji smo svi čekali", kaže Luka Korlaet, zamjenik zagrebačkog gradonačelnika.

Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik, izjavio je: "Ministarstvo donosi odluke prema svim zahtjevima koje su podnijeli vlasnici zgrada. Mi tu radimo sve što možemo da im olakšamo."

Olakšanje građani nikako da osjete. Gotovo dvije godine. Nula obnovljenih crvenih kuća. Nula obnovljenih crvenih zgrada. Ali zato imamo odluke o izgradnji, njih čak dvije, i tristotinjak Zagrepčana u kontejnerima. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene