Obavijesti Pretražite Navigacija
zaboravljeni holokaust

Komemoracija za Rome ubijene u Auschwitzu: "Ne možemo biti sigurni da se nacistički zločini neće ponoviti"

Na 75. obljetnicu pokolja Roma u Auschwitzu došao je i Jesse Jackson (Foto: AFP)
Na 75. obljetnicu pokolja Roma u Auschwitzu došao je i Jesse Jackson (Foto: AFP) Foto: Afp
Romi i Židovi koji su preživjeli holokaust okupili su se u petak u Auschwitzu-Birkenauu kako bi obilježili 75. obljetnicu pokolja posljednjih Roma zatočenih u tim dvama povezanim logorima.

Aktivist za ljudska prava Afroamerikanaca Jesse Jackson koji je sudjelovao na svečanosti, govorio je o "zaboravljenom holokaustu" Roma i pozvao na oprez zbog jačanja ekstremne desnice u Europi i u Sjedinjenim Državama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Preminuo u 98. godini Otišao zadnji osloboditelj zatočenika najgoreg nacističkog logora: "Rastanak od njega posebno je bolan" Slika nije dostupna u zagrebu Atifašistička liga položila 75 karanfila za žrtve holokausta na Trgu žrtava fašizma

Uz više od šest milijuna Židova koje su nacisti ubili u vrijeme Drugog svjetskog rata, Hitlerova Njemačka je istu sudbinu namijenila oko 500.000 pripadnika romske zajednice. Dan sjećanja na njihov holokaust obilježava se 2. kolovoza.

Dvadeset tri tisuće Roma iz čitave Europe deportirane su u Auschwitz-Birkenau između ožujka 1943. i srpnja 1944. Gotovo svi su ondje izgubili život.

Dana 2. kolovoza 1944. kada je bilo sve očitije da će Njemačka doživjeti poraz, nacisti su pobili između 4.200 i 4.300 Roma preostalih u logoru smrti u Birkenauu.

"Mi koji smo preživjeli moramo štititi ljudska prava i demokraciju. Ne možemo biti sigurni da se nacistički zločini neće više ponoviti", rekla je Else Baker, Romkinja koja je preživjela logor.

Pastor Jackson je patnju europskih Roma usporedio s patnjom Afroamerikanaca u SAD-u i zatražio da se "odlučno zaustave" ekstremno desni pokreti koji jačaju.

"Romski narodi u Europi su uglavnom doživjeli istu sudbinu kao i Afroamerikanci, bili su žrtve genocida, nasilja, lišeni prava glasa, izloženi segregaciji i marginalizaciji", rekao je pred stotinjak ljudi okupljenih u Birkenauu.

Smatra se da su Romi koji su dugo živjeli kao nomadi, došli u Europu sa sjeverozapada indijskog potkontinenta oko 11. st. Njihov ukupni broj u Europi se procjenjuje između 10 i 12 milijuna. I danas ih većina živi u teškim uvjetima. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene