Istarski policajci su u srijedu, u uvali Lakošaše na području Ližnjana, uništili zrakoplovnu bombu koja je pronađena u moru. Riječ je o njemačkoj zrakoplovnoj bombi, koja je zaostala iz II. svjetskog rata, težine 55 kilograma, s masom eksplozivnog punjena od oko 16 kilograma.

Galerija


Zrakoplovna bomba uništena je na mjestu pronalaska kontroliranom eksplozijom. Složenu akciju uništenja zrakoplovne bombe uspješno su proveli ronioci specijalne policije iz Rijeke i Antiterorističke jedinice Lučko, djelatnici Protueksplozijskog odjela PU istarske, djelatnici Lučke kapetanije te policijski službenici pomorske i aerodromske policije, koji su osiguravali prilazak mjestu eksplozije s kopnene i morske strane.

Vezani članci Policija, ilustracija (Foto: PU istarska) U moru kod Rovinja pronađeno tijelo 39-godišnjeg muškarca Eksplozija u Anwertpenu (Foto: AFP) - 1 Snažna eksplozija zatresla Antwerpen: Teško oštećene tri zgrade, ljudi zarobljeni pod ruševinama, nekoliko ozlijeđenih

"Policijska uprava istarska zahvaljuje građanima na razumijevanju i pridržavanju sigurnosnih mjera te ih poziva da ukoliko pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već da o tome odmah obavijeste policiju", priopćeno je iz policije.

Podsjećaju građane da još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz II. svjetskog rata, tako i onih novijeg datuma. Takva sredstva najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice, u moru te na zemljištima prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova.

Policija poziva sve da, ukoliko pronađu takva sredstva, o tome obavijeste policiju na broj 192. Tada će na teren izaći stručne osobe protueksplozijske zaštite koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti.

Portugal oplakuje žrtve stravične autobusne nesreće, proglašena trodnevna žalost